Tillbaka
Recept

Paj med två fyllningar

Paj med två fyllningar

60 min
6 personer
60 min
6 personer

En paj gjord av smördeg är enkel att tillreda. Fyll halva bottnen med en söt bärfyllning, och den andra halvan med salt lufttorkad skinka och burrata.

Dryckesförslag

Visste du att mousserande crémant-vin också görs som rosé? Dess aromvärld av röda bär med lätt rostad nyans är idealisk till båda pajfyllningarna. Det mousserande vinet kan vara halvtorrt om du föredrar det, eftersom sötman balanserar både den salta och den söta halvan av pajen.

Ingredienser
  • 1 (600 g) stor smördegsplatta

  • 1 ägg till pensling

Frukt- och bärfyllning:

  • 250 g mascarpone

  • 1 dl florsocker

  • Rivet skal av 1 (ekologisk) citron

  • 2 msk citronsaft1–2 klementiner

  • 125 g hallon

  • 125 g boysenbär

  • 1/2 kruka färsk mynta

  • 2 tsk florsocker

Skinkfyllning:

  • 2 (à 125 g) burrataostar

  • 60 g rucola

  • 100 g lufttorkad skinka

  • 1 dl soltorkade körsbärstomater

  • 1 msk olivolja

  • 1/2 tsk svartpeppar

Tillredning
  1. Tina smördegen enligt anvisningar på förpack-nin­gen. Kavla ut degen till en platta på 35 x 40 cm och skär en 2 cm bred remsa från långsidan. Lyft degen i långpanna på bakplåtspapper och lägg på degremsan från hörn till hörn. Fukta remsan så fastnar den bättre.
  2. Skär snitt längs plattans sidor 2 cm från kanten (inte ända till botten). Nagga degen med en gaffel och pensla med ägg. Grädda i ugnen i 200 grader i cirka 20 minuter. Låt pajbottnen svalna till rumstemperatur.
  3. Tvätta citronen och riv skalet. Pressa saften. Blanda mascarpone, florsocker, rivet citronskal och -saft. Bred ut fyllningen på den ena halvan av pajen.
  4. Skala och skiva klementinerna. Lägg skivorna, hallon och boysenbär på fyllningen. Toppa med färsk mynta och florsocker.
  5. Låt oljan rinna av från körsbärstomaterna. Riv burratan över den andra halvan av bottnen. Fördela rucola, skinka och körsbärstomater på pajhalvan. Ringla över olivolja och smaksätt med svartpeppar.

Tips: Du kan grädda pajbottnen ett par timmar tidigare och fylla den strax före servering.

Recept Mika Rampa, foto Kristiina Kurronen, dryckesförslag Taina Vilkuna och Anri Lindström