Tillbaka
Recept

Parmesankex

Glutenfri
Vegetarisk

Parmesankex

Glutenfri
Vegetarisk
20 min
24 personer
20 min
24 personer

Parmesankex dekorerade med salviablad passar utmärkt både som förrätt och plockmat.

Dryckesförslag

Parmesan har nötiga nyanser och det finns perfekta val till den bland såväl mousserande, vita som röda italienska viner. Prosecco med päroninslag är ett bra bubbel till parmesan. Vitt vin får ha en aning munkänsla och örtighet, som i pinot ­grigio från Alto Adige. Toskansk chianti classico eller röd lambrusco med smak av körsbär är lämpliga val för rödvinsvänner.

Ingredienser
  • 100 g riven parmesanost

  • 2 msk potatismjöl

  • 1 tsk bakpulver

  • 50 g smör

  • 1 ägg

  • 24 salviablad

Tillredning
  1. Blanda de torra ingredienserna med den rivna osten. Tillsätt det rumsvarma smöret och ägget. Rör till en slät smet.

  2. Klicka med en tesked ut smeten i små bollar på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Lämna utrymme mellan kexen för de breder ut sig under gräddningen. Lägg ett blad salvia ovanpå varje kex.

  3. Grädda parmesankexen i 200 graders ugn i cirka tio minuter.

Recept Mika Rampa, foto Kristiina Kurronen, dryckesförslag Anri Lindström