Se recept >
Påskens ostkaka
Påskens ostkaka bjuder på friska aprikos- och apelsinaromer. Den lättlagade kakan med frasig chokladkexbotten behöver inte gräddas i ugn.
Ett ögonblick…
Påskens ostkaka bjuder på friska aprikos- och apelsinaromer. Den lättlagade kakan med frasig chokladkexbotten behöver inte gräddas i ugn.
175 g chokladhavrekex
1/4 tsk salt
80 g smör
4 gelatinblad
2 1/2 dl vispgrädde
400 g färskost med apelsinsmak
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1/4 dl apelsinsaft
4 gelatinblad
1/2 dl apelsinsaft
3 dl aprikoskräm (ca 360 g passerade aprikoser)
Gör bottnen. Krossa kexen och rör ner salt och smält smör. Tryck ut ”degen” i en med plastfilm fodrar ugnsform (diameter 20–22 cm) med löstagbar botten. Ställ in formen i kylskåpet.
Gör fyllningen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa vispgrädden i en skål och rör ner färskosten och sockret. Krama vattnet ur gelatinbladen och lägg dem i het saft. Slå långsamt saften i vispgrädden under kraftig omrörning.
Bred ut fyllningen på kexbottnen. Täck formen med plastfilm och ställ in den i kylskåpet (minst 3 timmar).
Gör överdraget. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Krama ur vattnet, lägg bladen i het saft och slå saften i fruktkrämen. Låt blandningen svalna en aning och slå den sedan över kakan. Ställ in kakan i kylskåpet (minst 1 timme).
Garnera kakan med exempelvis chokladägg.