Tillbaka
Recept

Pastel de nata

Pastel de nata

Pastel de nata (i pluralform: pastéis de nata) är en portugisisk gräddbakelse med frasigt skal och krämig, söt fyllning.

Dryckesförslag
Klassikern ljust portvin kylt till + 10–12 0C passar utmärkt till bakverket.
Ingredienser
  • 500 g (6 plattor) bladdeg

Fyllning

  • 2 dl vispgrädde

  • 2 dl mjölk

  • 2 ½ dl socker

  • ½ tsk salt

  • ½ dl vetemjöl

  • 5 äggulor

  • ½ (1 tsk) rivet citronskal

  • 2 tsk vaniljsocker

För dekoreringen

  • florsocker

Tillredning
  1. Tina degplattorna enligt anvisningarna på förpackningen. Skär plattorna i två lika stora delar. Smörj en muffins­plåt med olja och arbeta ner degen längs formarnas bottnar och väggar. Fukta degkanterna, vik dem inåt och tryck fast dem mot degen i formarna – så får du snygga ”degskålar” för fyllningen.

  2. Laga fyllningen. Slå alla ingredienser utom vaniljsockret i en kastrull. Värm upp blandningen på svag värme under omrörning. Lyft bort kastrullen från plattan när blandningen sjuder. Tillsätt vaniljsockret och låt blandningen svalna till rumstemperatur.

  3. Värm ugnen till + 225 0C. Slå fyllningen i degskålarna i muffinsplåten.

  4. Ställ in plåten i den heta ugnen och grädda bakverken 20–25 minuter. Låt bakverken svalna och dekorera dem med florsocker.

Foto Johanna Myllymäki, Recept Mika Rampa