
Pastel de nata
Pastel de nata (i pluralform: pastéis de nata) är en portugisisk gräddbakelse med frasigt skal och krämig, söt fyllning.
Ett ögonblick…
Pastel de nata (i pluralform: pastéis de nata) är en portugisisk gräddbakelse med frasigt skal och krämig, söt fyllning.
500 g (6 plattor) bladdeg
Fyllning
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
2 ½ dl socker
½ tsk salt
½ dl vetemjöl
5 äggulor
½ (1 tsk) rivet citronskal
2 tsk vaniljsocker
För dekoreringen
florsocker
Tina degplattorna enligt anvisningarna på förpackningen. Skär plattorna i två lika stora delar. Smörj en muffinsplåt med olja och arbeta ner degen längs formarnas bottnar och väggar. Fukta degkanterna, vik dem inåt och tryck fast dem mot degen i formarna – så får du snygga ”degskålar” för fyllningen.
Laga fyllningen. Slå alla ingredienser utom vaniljsockret i en kastrull. Värm upp blandningen på svag värme under omrörning. Lyft bort kastrullen från plattan när blandningen sjuder. Tillsätt vaniljsockret och låt blandningen svalna till rumstemperatur.
Värm ugnen till + 225 0C. Slå fyllningen i degskålarna i muffinsplåten.
Ställ in plåten i den heta ugnen och grädda bakverken 20–25 minuter. Låt bakverken svalna och dekorera dem med florsocker.
Foto Johanna Myllymäki, Recept Mika Rampa