Tillbaka
Recept

Phangansk grillad fisk

Laktosfri

Phangansk grillad fisk

Laktosfri
60 min
4 personer
60 min
4 personer

Ursprungligen använder man fisken red snapper i det här receptet, men rätten kan utmärkt tillredas av inhemsk abborre eller gös. Palmsocker, korianderrot, citrongräs och chili förvandlar fisken till en thailändsk smakupplevelse.

Dryckesförslag

Som måltidsdryck rekommenderar Riku Rantala en krispig asiatisk lager eller ett vitt vin med restsocker.

Ingredienser

Fisk och marinad

  • 2 gösar eller stora abborrar

  • 1 dl fisksås

  • 3 msk finfördelat palmsocker

  • havssalt

  • matolja

Citrongrässås ”Nahm jim”

  • 2 vitlöksklyftor

  • 2 korianderrötter

  • 2 små chilifrukter

  • 3 långa röda chilifrukter

  • 2 stjälkar citrongräs

  • 3 msk palmsocker

  • 2 dl limesaft (färskpressad)

  • 1 msk havssalt

  • 3 msk fisksås

  1. Fjälla fisken och klipp ner fenorna. Skär ett rutmönster i fiskens skinn (underlättar smakpenetrationen).

  2. Lägg fisken i fisksås och låt den marineras några minuter. Avlägsna fisken ur såsen och låt den torka en stund på hushållspapper. Strö palmsocker och havssalt på fisken.

  3. Smörj fisken med olja och lägg den på grillen. Grilla på låg värme tills fisken är färdig, det vill säga tills fenorna lossnar med ett lätt ryck. Servera med läcker nahm jim-sås och thai-jasminris.

Sås:

  1. Finfördela vitlöksklyftorna och korianderrötterna och slå dem och salt i en mortel. Stöt tills blandningen är homogen. Slå i de små chilifrukterna och stöt. Slå därefter i resten av chilin och stöt tills blandning är helt homogen.

  2. Slå i palmsocker och rör om tills sockret har löst sig. Tillsätt limesaften och smaka av med fisksås. Tillsätt vid behov vanligt strösocker samt ytterligare limesaft och fisksås. Tillsätt slutligen citrongräs i tunna ringar och rör om.

Receptet taget ur boken Mad Cook – Kulinaristinen seikkailukirja av Tuomas Milonoff och Riku Rantala, WSOY 2010, foto Tuukka Koski, dryckesförslag Riku Rantala