Tillbaka
Recept

Plätt- eller pannkakstårta med bär

Vegetarisk

Plätt- eller pannkakstårta med bär

Vegetarisk
60+ min
6 personer
60+ min
6 personer

Sommar och fest, plättfest! Nu staplas dom tunna pannkakorna till en tårta tillsammans med grädde och bär.

Dryckesförslag

Söt inhemsk äppelcider eller engelsk äppelcider lämpar sig utmärkt till den bärfyllda tårtan. Ett alternativ, som rimmar bra, är en frisk, intensiv och söt iscider. Denna sällsynta delikatess kan med fördel serveras väl avkyld i ett vinglas.

Ingredienser

Cirka 10 plättar

Smet:

  • 4 dl mjölk

  • 1 dl vichy

  • 2,5 dl vetemjöl

  • 0,5 tsk salt

  • 2 msk pudersocker

  • 1 tsk vaniljsocker

  • 2 ägg

  • 1 msk rivet skal av (ekologiskt odlad) apelsin

Till stekningen:

  • smör eller vegetabilisk matolja

Fyllning:

  • 2 dl vispgrädde

  • 200 g vaniljkryddad kvarg

  • 1,5 dl bärsylt

  • 3−4 dl färska bär

  • 0,5 dl honung

Garnering:

  • blommor och bär

Tillredning
  1. Rör ihop mjölk och vichyvatten. Sila i mjölet och blanda. Låt smeten svälla i 30 minuter. Tillsätt salt, socker, ägg och cest. Smörstek plättarna på bäggesidorna i het panna (plättpannan i det här receptet hade diametern cirka 18 cm). Låt plättarna svalna.

  2. Vispa grädden och rör i kvargen. Stapla plättarna på serveringstallriken till en präktig fylld tårta. Placera en plätt på botten, sedan sylt och grädde och bär. Fortsätt så här med resten av plättarna/pannkakorna. Dekorera tårtan ännu med grädd-kvargskum, färska bär och blommor. Ringla honung över härligheten och servera genast.

Tips! Tillred en glutenfri variant genom att byta mjölet till glutenfri mjölblandning. När du steker glutenfria plättar behöver smeten inte stå och svälla.

Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen