Tillbaka
Recept

Plättrullar

Vegetarisk

Plättrullar

Vegetarisk
40 min
12 personer
40 min
12 personer

Plättrullar är en rulltårta gjord av plättar som du fyller med frisk citron-mascarponemousse och bär.

Dryckesförslag

Plättrullar fyllda med citronmousse smakar bra med limoncello spritz. Lägg mycket is på botten av ett vitvinsglas, häll på 4 cl italiensk limoncello-citronlikör och fyll upp glaset med sodavatten. Dekorera med örter och citronskivor.

Ingredienser
  • 25 g smör

  • 1/2 dl socker

  • 2 ägg

  • 4 dl mjölk

  • 2 dl vetemjöl

  • 1/3 tsk salt

 

Citronmousse:

  • 250 g mascarpone

  • 1 dl vispgrädde

  • 1 1/2 dl citronkräm eller lemon curd

  • 1 tsk rivet citronskal

  • 1 tsk vaniljsocker(1 msk limoncello)

 

Därtill:

  • 400 g bär (jordgubbar, blåbär, hallon)

  • florsocker

Tillredning
  1. Smält smöret i en skål, tillsätt socker och ägg. Rör om. Tillsätt hälften av mjölken, vetemjölet och saltet, blanda till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken och vispa smeten jämn.

  2. Hetta upp en belagd stekpanna. Grädda 6 stora plättar på medelhög värme. 

  3. Gör 2 rullar av plättarna. Lägg 3 plättar bredvid varandra på ett bakplåtspapper så att de överlappar till en tredjedel.

  4. Vispa mascarpone och grädde till skum i en skål. Tillsätt citronkräm, rivet citronskal, vaniljsocker och en skvätt limoncello om du vill. Snoppa och skiva jordgubbarna.

  5. Bred ut hälften av citronmoussen och bären på de tre sammanfogade plättarna. Lämna ett par centimeter på långsidorna ofyllda och vik sidorna inåt. Rulla ihop från kortsidan.

  6. Gör den andra rullen på samma sätt av de tre återstående plättarna. Skär rullarna i sex bitar. Garnera med florsocker.

Recept Annika Elomaa, foto Antti Raatikainen, dryckesförslag Taina Vilkuna och Anri Lindström