Riset är sushins viktigaste komponent. Rätt tillrett ris är lätt att forma. Så här kokar du sushiris.
Se receptet >
Ett ögonblick…
Denna poke bowl är en färgstark hawaiiansk maträtt i skål som består av sojamarinerad lax, sushiris och olika grönsaker. Överst ringlas dekorativa majonnäsränder smaksatta med sriracha.
Riesling har blivit ett klassiskt smakpar till japanska risrätter. En halvtorr, men friskt syrlig riesling från Tyskland balanserar srirachans hetta och mildrar laxens fethet.
400 g regnbågslax
1 msk sojasås
200 g ärtor (frysta)
2 morötter
½ gurka
100 g rädisor
2 stjälkar av salladslök
Sushiris:
4 dl sushiris
3 dl vatten
3 msk risvinäger
1 msk socker
½ tsk salt
Tillbehör:
1 dl majonnäs
1 msk sriracha sås
1 msk sesamfrön
½ kruka koriander
sojasås för servering
Koka sushiriset enligt anvisningarna på förpackningen och smaksätt sedan med en blandning av risvinäger, socker och salt.
Ta bort skinnet från laxen och tärna laxen. Krydda laxbitarna med sojasås och låt dem sedan marineras i kylen. Tina ärtorna enligt anvisningarna på förpackningen.
Skala morötterna och skär dem i tunna strimlor med en potatisskalare. Dela gurkan, skrapa bort kärnorna med en sked och skär den i strimlor. Skiva rädisorna och hacka salladslöken fint.
Lägg sushiris i serveringsskålar. Placera laxbitar och grönsaker ovanpå.
Smaksätt majonnäsen med srirachasås och ringla över skålarna. Toppa med sesamfrön och koriander. Servera med sojasås.