Tillbaka
Recept

Festlig svampsås med portvin

Glutenfri
Vegetarisk

Festlig svampsås med portvin

Glutenfri
Vegetarisk
30 min
4 personer
30 min
4 personer

En skvätt portvin i skogssvampsåsen gör den extra festlig. Såsen passar utmärkt till exempelvis kött.

Ingredienser
  • 3–4 (100 g) schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 125 g skogssvamp (t.ex. kantarell, stensopp eller trattkantarell)
  • 2 kvistar rosmarin eller timjan
  • 3 dl portvin
  • 3 dl kycklingbuljong eller grönsaksbuljong
  • 1/2 tsk malen svartpeppar


Redning:

  • 1 dl vatten + 1–2 tsk maizena
Tillredning
  1. Skala och finhacka lökarna. Finhacka svamparna och lägg i pannan. Fortsätt att fräsa tills svamparna har fått lite färg. Tillsätt kvistar av rosmarin eller timjan.
  2. Häll ner portvin och koka ihop tills mängden vätska har halverats.
  3. Koka upp och tillsätt redningen under omrörning. Låt koka ett par minuter. Tillsätt salt vid behov. Ta bort örterna ur såsen innan servering.
  4. Om du vill avreda såsen, tillsätt maizena i en skvätt kallt vatten och häll i pannan under omrörning. Låt sjuda en stund.
  5. Smaka av med bladpersilja, salt och peppar.


Recept: Inkeri Isola, foto: Johanna Myllymäki