Den lättlagade och eleganta desserten kan tillredas dagen före och förvaras i kylskåp i väntan på gästerna.
Se receptet >
Ett ögonblick…
Marinerade, frysta proseccodruvor läskar härligt en varm sommardag.
Servera samma prosecco som du har använt i receptet till de svalkande druvorna.
500 g gröna vindruvor (kärnfria)
1/2 flaska (375 ml) prosecco
1 dl socker
Tvätta och torka druvorna. Lägg druvorna i en stor skål och häll proseccon över dem. Täck skålen med lock och ställ den i kylskåp i 1–2 timmar. Du kan också låta druvorna marineras över natten.
Låt druvorna rinna av i ett durkslag och klappa dem torra. Häll druvorna i en ugnsform eller låg skål som tål frysning. Strö över sockret och rör om druvorna så att de är helt täckta av socker.
Täck formen och ställ den i frysen i cirka 1–2 timmar före servering.
Tips: Djupfrysta prosecco-druvor läskar härligt en varm dag, men de smakar lika gott också utan att frysas. Proseccon som använts till marineringen är inte längre lämplig att drickas, men kan användas i matlagningen. Vinet kan kokas med socker till sirap, eller så kan du koka exempelvis päron i vinet.
Recept Mika Rampa, foto Antti Raatikainen, dryckesförslag Taina Vilkuna och Anri Lindström