Den här mörka pumpapajen passar perfekt på Halloween-festen.
Se receptet >
Ett ögonblick…
En lyxigare version av pumpapaj är pumpatårta som smälter i munnen och vars kryddor framhäver pumpans lena smak.
Till pumpatårtan med chokladgrädde passar det eleganta portvinet Tawny, vars nötiga och fikonaktiga aromer samspelar fint med senhöststämningen. Den som längtar efter toner av choklad och karamell hittar en jättefin partner till tårtans kryddvärld i en koncentrerat söt PX-sherry. För vänner av öl kan det vara värt att till tårtan pröva Barley Wine – en ölstil som kännetecknas av en söt maltighet och en karaktär av torkad frukt.
Botten:
3 dl vetemjöl
1/2 tsk socker
1/4 tsk salt
1/2 dl krossade valnötter
125 g smör
1/2–1 dl kallt vatten
Fyllning:
5 dl pumpapuré
1 dl socker
1 dl brunt socker
2 tsk vaniljsocker
1 msk majsstärkelse
3 ägg
1 msk kanel
1/2 tsk mald ingefära
1/4 tsk malen muskotnöt
1 1/2 dl grädde
2 tsk rivet skal av citron
Ovanpå:
2 dl vispgrädde
1/2 dl florsocker
1–2 msk kakaopulver
För dekoration:
kanel
macarons
blåbär
För fyllningen skalar du först pumpan, skär innanmätet i små bitar och steker bitarna i cirka 20 minuter i 175-gradig ugn tills de är mjuka. Mixa dem med stavmixer och låt svalna.
Gör bottnen. Blanda vetemjöl, socker, salt och krossade valnötter. Riv ner det kalla smöret och finfördela allt med fingrarna till en grynig massa. Häll i kallt vatten och blanda snabbt. Tryck ut degen i botten och på kanterna av en pajform med löstagbar botten (18–20 cm i diameter).
Gör fyllningen. Blanda pumpapuré, socker och majsstärkelse. Tillsätt äggen ett åt gången, därefter kryddor, grädde och rivet citronskal. Bred ut fyllningen på formens botten.
Höj ugnstemperaturen till 200 grader och grädda kakan i mitten av ugnen i 10 minuter. Sänk temperaturen till 175 grader och grädda ytterligare i cirka 40–50 minuter tills fyllningen stelnat. Låt kakan svalna.
Gör chokladblandningen. Vispa grädden till ett lätt skum. Tillsätt florsocker och kakaopulver och blanda i den vispade grädden. Bred chokladgrädden över tårtan med sked.
Dekorera läckerheten ytterligare med kanel, macarons och blåbär. Servera tårtan genast.
Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen, dryckesrekommendation Anri Lindström/Alko