Tillbaka
Recept

Quiche Lorraine

Quiche Lorraine

60+ min
4 personer
60+ min
4 personer

Det här är de franska matpajernas klassiker. Lorraine, på tyska Lothringen, är en nordlig del av Frankrike. Ingredienserna i fyllningen kan varieras enligt smak.

Ingredienser

Deg:

  • 150 g smör

  • ca 4 dl vetemjöl

  • 2 msk vatten

Fyllning:

  • 300 g mager rökt skinka

  • 200 g svartstämplad emmentaler

  • 3–4 ägg

  • 1 dl lättgrädde

  • 2 dl gräddfil

  • 1 dl riven parmesanost

  • 1 tsk örtblandning provençale

  • 1 tsk paprikapulver

  • svartpeppar

Tillredning
  1. Skär det kalla smöret i tunna skivor. Häll mjölet över smöret och nyp ihop till en grynig blandning. Tillsätt vattnet. Tryck ut degen i en pajform.

  2. Skär skinkan och osten till ganska små tärningar.

  3. Bred ut tärningarna jämnt på degbottnen.

  4. Rör samman äggen, grädden, gräddfilen och parmesanosten. Smaksätt med örtkryddorna, paprika och svartpeppar. Häll smeten i formen på skink- och osttärningarna.

  5. Grädda pajen 30-40 minuter i 225-gradig ugn. Täck pajen med bakplåtspapper för de sista 15 minut-erna om ytan tycks bli för mörk.

  6. Servera pajen ljummen med en frisk sallad.

Tips: Tryck ut degen i små pajformar av portionsstorlek. Byt ut skinkan mot stark ost – gruyère, roquefort eller getost, och eventuellt grovhackade nötter. Servera småpajerna varma med en sallad.