Tillred ärt-getostquichen antingen i en stor pajform eller i flera portionsformar.
Se recept >
Ett ögonblick…
Det här är de franska matpajernas klassiker. Lorraine, på tyska Lothringen, är en nordlig del av Frankrike. Ingredienserna i fyllningen kan varieras enligt smak.
Deg:
150 g smör
ca 4 dl vetemjöl
2 msk vatten
Fyllning:
300 g mager rökt skinka
200 g svartstämplad emmentaler
3–4 ägg
1 dl lättgrädde
2 dl gräddfil
1 dl riven parmesanost
1 tsk örtblandning provençale
1 tsk paprikapulver
svartpeppar
Skär det kalla smöret i tunna skivor. Häll mjölet över smöret och nyp ihop till en grynig blandning. Tillsätt vattnet. Tryck ut degen i en pajform.
Skär skinkan och osten till ganska små tärningar.
Bred ut tärningarna jämnt på degbottnen.
Rör samman äggen, grädden, gräddfilen och parmesanosten. Smaksätt med örtkryddorna, paprika och svartpeppar. Häll smeten i formen på skink- och osttärningarna.
Grädda pajen 30-40 minuter i 225-gradig ugn. Täck pajen med bakplåtspapper för de sista 15 minut-erna om ytan tycks bli för mörk.
Servera pajen ljummen med en frisk sallad.
Tips: Tryck ut degen i små pajformar av portionsstorlek. Byt ut skinkan mot stark ost – gruyère, roquefort eller getost, och eventuellt grovhackade nötter. Servera småpajerna varma med en sallad.