Tillbaka
Recept

Rågotto, purjo och getost

Vegetarisk

Rågotto, purjo och getost

Vegetarisk

Inhemsk råg är en smaklig råvara. Som mellanrätt till ölsupén kan du laga en rågotto, risotto på råg. Servera den med purjolöksstuvning, rostad purjolök och riven getost.

Dryckesförslag

Ett kraftigt humlat IPA-öl ger ett fint lyft åt den runda smaken i rågotton.

Ingredienser

Kokt råg

  • 5 dl ekologisk råg

  • 1 tsk salt

Groddad råg

  • 3 dl råg

Sås

  • 150 purjolök

  • 150 g mjuk tofu

  • 1 tsk salt

  • 2 msk solrosolja

Halstrad purjolök

  • den vita delen av en purjolök

  • solrosolja

  • salt

Purjolöksstuvning

  • den gröna delen av en purjolök

  • 0,5 dl vatten

  • 0,5 tsk salt

  • 1 tsk ättikssprit

Till servering

  • halvhård getost

  1. Koka rågen i saltat vatten i 30 minuter.
  2. Grodda råg så här. Blötlägg rågen över natten. Slå av allt vatten. Täck med gasväv och låt rågen stå i rumstemperatur i tre dygn. Skölj groddarna varje dag och en sista gång innan de ska användas.
  3. Dela purjolöken på längden och koka den i tre minuter. Klappa purjon torr. Lägg purjon och övriga ingredienser i en mixer eller blender och kör till en jämn smet.
  4. Halstra purjolök så här. Skär den vita delen av en purjolök i en cm tjocka slantar. Hetta upp en stekpanna. Halstra purjoslantarna på båda sidor. Pensla dem med solrosolja och en nypa salt.
  5. Laga purjostuvningen. Skölj den gröna delen av en purjolök och skär den i fina juliennestrimlor. Mät upp 0,5 dl vatten i en kastrull. Koka purjon på full effekt i cirka tre minuter tills vätskan har dunstat bort. Salta. Stänk över lite ättikssprit strax före serveringen.
  6. Rör ner den kokta rågen i såsen. Riv en rejäl hög med halvhård getost över rågotton. Toppa med 2 msk groddad råg, halstrade purjoslantar och purjostuvning.