Tillbaka
Recept

Ramensoppa

Vegetarisk
Laktosfri
Vegan

Ramensoppa

Vegetarisk
Laktosfri
Vegan
40 min
4 personer
40 min
4 personer

Vegansk ramen-nudelsoppa är en japansk läckerhet som blir matig av svamp och tofu.

Dryckesförslag

Den umamirika buljongen är en både djup och delikat smakupplevelse. Klassisk dryck till värmande ramensoppa är fräsch och lätt lager från Japan. Även vinvännen håller sig till lätta aromer till soppan och bjuder på en Pinot Gris från franska Alsace, som är måttligt syrlig men ändå har en fyllig och fruktig munkänsla.

Ingredienser

Buljong:

  • 1 lök

  • 4 vitlöksklyftor

  • 2 msk rostad sesamolja

  • 3 cm bit ingefära

  • 1 liter grönsaksbuljong

  • 2 msk tamari-sojasås

  • 1 tsk misopasta


Soppa:

  • 1 förp. (300 g) kallrökt tofu

  • 200 g svamp (t.ex. karljohan,  kantareller eller shiitakesvamp)

  • 2 (200 g) pak choi (sellerikål)

  • 1 msk rostad sesamolja till stekning

  • 1 (120 g) morot

  • 1 förp. (200 g) ramennudlar

  • 2 stjälkar salladslök

  • 1/2 kruka koriander eller bladpersilja

  • 2 tsk sesamfrön

Tillredning
  1. Tillred först buljongen till soppan. Skala och finhacka löken. Skala även vitlök och ingefära och finhacka dem. Fräs löken i en kastrull i sesamolja i 2–3 minuter. Tillsätt hackad ingefära och vitlök och fortsätt att fräsa i ytterligare 2 minuter.

  2. Tillsätt grönsaksbuljongen och resten av kryddorna. Låt buljongen koka försiktigt i cirka 5 minuter. Smaka av.

  3. Torka tofun och skär den i skivor. Stek tofun i en stekpanna i några minuter i sesamolja tills dess yta är krispig. Ställ åt sidan.

  4. Skär svampen i bitar. Lossa pak choi-bladen från stammen och skär dem i några delar. Stek svampen och pak choi-bladen i 3–5 minuter i en panna med sesamolja.

  5. Skala moroten och skär den i tunna stavar. Finhacka salladslöken och koriandern.

  6. Tillsätt nudlarna i buljongen och låt koka tills de är mjuka. Använd en hålslev för att lyfta över nudlarna i fyra serveringsskålar.

  7. Lägg först den skalade och strimlade moroten på nudlarna, därefter stekt svamp, pak choi och tofu. Häll över buljongen. Garnera portionen med finhackad salladslök och koriander. Toppa med sesamfrön om du så önskar.

Recept Mika Rampa, foto Kristiina Kurronen, dryckesförslag Anri Lindström