Ekologiskt så det förslår. Servera läcker mörttartar!
Se recept >
Ett ögonblick…
Rispapper + chips = rischips! Gör roliga och krispiga rispapperschips med en fyllning av inhemsk fisk.
Medeltorr japansk sake gjord av ris passar till vild fisk smaksatt med umamisk misopasta. Servera saken kyld i små keramikkoppar eller i små glas.
2 rispapper
rypsolja till stekning
Fyllning:
1 burk (160/120 g) konserverad vildfångad fisk
3/4 dl majonnäs
2 tsk ljus misopasta
1 tsk risvinäger
1 morot
1/3 gurka
1/2 röd chili
1/2 kruka koriander
1 tsk kryddblandning av wasabi och sesamfrön
Gör först fyllningen. Låt fiskkonserven rinna av i ett durkslag och pressa ut överflödig vätska. Blanda majonnäs, misopasta och risvinäger i en skål. Tillsätt fisken och rör om.
Skala moroten. Dela och kärna ur chilin. Skär alla grönsaker i små tärningar.
Gör rischipsen. Klipp rispappren i 8 delar. Häll ett tunt lager olja i en panna och värm den till 190–200 grader. Lägg en rispappersbit i taget i oljan, använd en tång. När oljan är tillräckligt het blir rispappret genast vitt och krispigt. Lyft upp rischipsen och låt dem rinna av på ett hushållspapper.
Fyll rischipsen med fiskröra och grönsaker, toppa med koriander och kryddblandningen av wasabi och sesamfrön. Servera genast.
Recept Mika Rampa, foto Timo Pyykkö, dryckesförslag Taina Vilkuna och Anri Lindström