-
Koka risgrynsgröten. Mät upp vatten och ris i en kastrull. Koka tills vattnet har sugits upp. Tillsätt mjölken och den delade vaniljstången. Låt koka på svag värme under omrörning i 35 minuter. Ta bort vaniljstången och smaksätt gröten med salt.
-
Gör tranbärskompotten. Lägg tranbär, socker, vatten, kanelstång och kardemumma i en annan kastrull. Låt koka i 5–8 minuter. Rör om då och då tills blandningen tjocknar. Låt svalna och ställ i kylen.
-
Blanda gulor, grädde och socker. Rör ner dem i den färdiga gröten. Koka upp.
-
Fördela gröten i crème brûlée-formar. Täck med plastfolie och ställ i kylskåp för att stelna i minst 3 timmar.
-
Strö en matsked socker över varje form. Bränn av sockret med en gasbrännare eller i ugnen under grillelementet. Servera med kompotten.
Tips: Använd färdig risgrynsgröt för att spara tid. Lägg 400 g gröt i en kastrull, koka upp och smaksätt med vanilj. Fortsätt med receptet från punkt 3.
Recept Mika Rampa, foto Kristiina Kurronen, dryckesförslag Taina Vilkuna och Anri Lindström