Tillbaka
Recept

Risgrynsgröt brûlée med tranbärskompott

Glutenfri
Vegetarisk

Risgrynsgröt brûlée med tranbärskompott

Glutenfri
Vegetarisk
4 hrs
4 personer
4 hrs
4 personer

Gör en alldeles ljuvlig crème brûlée av risgrynsgröt som omväxling! Det blir ett härligt möte mellan den rostade puddingens krispiga yta och en syrlig tranbärskompott. Den här juliga efterrätten kan du också göra av färdig risgrynsgröt.

 

Dryckesförslag

Servera aningen avkylt klarrött ruby portvin till risgrynsgröt brûlée. Ruby representerar den lättaste typen av portviner och har ett överflöd av frisk fruktighet och generösa körsbärsaromer.

 

Ingredienser

Risgrynsgröt:

  • 1 dl vatten

  • 1 dl grötris

  • 5 dl lättmjölk

  • 1 vaniljstång

  • 1/4 tsk salt

  • 2 äggulor

  • 1 dl vispgrädde

  • 2 msk socker

 

Till ytan:

  • 4 msk socker

 

Tranbärskompott:

  • 100 g tranbär

  • 1/2 dl socker

  • 2 msk vatten

  • 1 kanelstång

  • 1/4 tsk kardemumma

 

Tillredning
  1. Koka risgrynsgröten. Mät upp vatten och ris i en kastrull. Koka tills vattnet har sugits upp. Tillsätt mjölken och den delade vaniljstången. Låt koka på svag värme under omrörning i 35 minuter. Ta bort vaniljstången och smaksätt gröten med salt.

  2. Gör tranbärskompotten. Lägg tranbär, socker, vatten, kanelstång och kardemumma i en annan kastrull. Låt koka i 5–8 minuter. Rör om då och då tills blandningen tjocknar. Låt svalna och ställ i kylen.

  3. Blanda gulor, grädde och socker. Rör ner dem i den färdiga gröten. Koka upp.

  4. Fördela gröten i crème brûlée-formar. Täck med plastfolie och ställ i kylskåp för att stelna i minst 3 timmar.

  5. Strö en matsked socker över varje form. Bränn av sockret med en gasbrännare eller i ugnen under grillelementet. Servera med kompotten.

Tips: Använd färdig risgrynsgröt för att spara tid. Lägg 400 g gröt i en kastrull, koka upp och smaksätt med vanilj. Fortsätt med receptet från punkt 3.

Recept Mika Rampa, foto Kristiina Kurronen, dryckesförslag Taina Vilkuna och Anri Lindström