Havtornens friska toner sätter piff på den gravade siken och de krossade enbären ger fisken kådiga skogsaromer.
Se receptet >
Ett ögonblick…
Tack vare tillredningssättet är den rökta och oljeinlagda mörtens ben mjuka och ätbara. Mörtens smak är angenämt neutral. Den krossade rökta mörten och getosten avnjuts som pålägg på rödbetsrösti. Rödbetsröstin, som kan avnjutas avkyld, kan tillredas i god tid före serveringen. Tips! Servera mörten som entré tillsammans med läcker enbärsgravad sik.
Fruktigt pinot noir-rödvin från Nya världen rimmar utmärkt med rödbetans sötma och aromerna hos getosten och den rökta fisken. Skänk gärna i ett vin från Nya Zeeland, Chile eller Argentina. Tips! Servera vinet lätt avkylt (+ 10–15 °C).
8 entréportioner / 16 st.
Rödbetsrösti:
400 g färsk rödbeta
1 tsk salt
1 tsk torkad timjan
1 ägg
100 g stark riven ost
Getostskum:
1 dl vispgrädde
1 förp. (140 g) getfärskost
1 msk honung
en nypa salt
Därtill:
1 burk (210 g) rökt mört i olja
1 dl hackad dill
1 skaftet av en sommarlök eller salladslök
Skala rödbetorna och riv dem med ett grovt rivjärn.
Rör ihop den rivna rödbetan, saltet, timjanen, ägget och den rivna osten i en skål.
Forma 16 runda ”biffar” av röstismeten på en ugnsplåt fodrad med bakplåtspapper. Grädda 10–12 minuter i mitten av ugnen (+ 225 °C).
Tillred getostskummet. Vispa vispgrädden till ett mjukt skum. Rör ner getfärskosten, honungen och en nypa salt. Vispa blandningen tills den är homogen.
Lägg rödbetsröstina på ett serveringsfat och slå på getostskum, avrunnen rökt mört, hackad dill och lök.
Recept Suvi Rüster, foto Elvi Rista, dryckesförslag Suvi Juustovaara-Louhelainen/Alko