Tillbaka
Recept

Rostbiff av hjort

Rostbiff av hjort

60+ min
4 personer
60+ min
4 personer

Rostbiff på hjort med pepparrotsmajonnäs hör till höstens delikatesser. Du kan använda det här receptet som sådant även till rostbiff på rådjur, älg eller nöt. Svartrot och stensopp stekta i salviasmör lämpar sig som sidorätt till köttet.

Dryckesförslag

Öl är en utmärkt dryck till höstens rätter. Maltigheten i mörkt öl accentuerar smaken i rostbiff och skogssvamp. Servera gärna mörk aletorr porter eller stout till rostbiffen.

Ingredienser
  • 1 kg rostbiff av hjort eller rådjur

  • 2 msk smör

  • 1 tsk salt

  • 1 tsk fänkålsfröer

  • 1 tsk senapsfröer

  • aluminiumfolie

Pepparrotsmajonnäs

  • 1 dl majonnäs

  • 1 dl crème fraîche

  • 2 msk riven pepparrot

  • 1 msk dijonsenap

  • en nypa salt

  • en nypa socker

Tillredning
  1. Ställ köttet i rumstemperatur en halv timme före tillagningen.

  2. Torka av köttet med hushållspapper.

  3. Smält smöret i en stekpanna. Bryn köttet i pannan. Lägg köttet i en ugnsform. Blanda saltet, samt fänkåls- och senapsfröerna och gnid in köttet med blandningen. Tryck in en stektermometer i köttstyckets sida så att mätspetsen ligger ungefär i mitten av köttet. Stek cirka 60 minuter i ugn (+ 150 °C) tills termometern visar + 55 °C. Ta ut rostbiffen och låt den vila inlindad i aluminiumfolie cirka 15 minuter.

  4. Tillred pepparrotsmajonnäsen. Rör ihop majonnäsingredienserna. Smaka av med salt och socker.

  5. Skär rostbiffen i tunna skivor. Servera med pepparrotsmajonnäs och svartrot och stensopp.

Recept Suvi Rüster, foto Elvi Rista, dryckesförslag Anri Lindström, Alko