Här är ett läckert biffrecept för härliga höstkvällar, när du känner för en riktigt god köttbit. Följ vårt utförliga recept på entrecôte så lyckas du säkert med stekningen.
Se receptet >
Ett ögonblick…
Rostbiff på hjort med pepparrotsmajonnäs hör till höstens delikatesser. Du kan använda det här receptet som sådant även till rostbiff på rådjur, älg eller nöt. Svartrot och stensopp stekta i salviasmör lämpar sig som sidorätt till köttet.
Öl är en utmärkt dryck till höstens rätter. Maltigheten i mörkt öl accentuerar smaken i rostbiff och skogssvamp. Servera gärna mörk ale, torr porter eller stout till rostbiffen.
1 kg rostbiff av hjort eller rådjur
2 msk smör
1 tsk salt
1 tsk fänkålsfröer
1 tsk senapsfröer
aluminiumfolie
Pepparrotsmajonnäs
1 dl majonnäs
1 dl crème fraîche
2 msk riven pepparrot
1 msk dijonsenap
en nypa salt
en nypa socker
Ställ köttet i rumstemperatur en halv timme före tillagningen.
Torka av köttet med hushållspapper.
Smält smöret i en stekpanna. Bryn köttet i pannan. Lägg köttet i en ugnsform. Blanda saltet, samt fänkåls- och senapsfröerna och gnid in köttet med blandningen. Tryck in en stektermometer i köttstyckets sida så att mätspetsen ligger ungefär i mitten av köttet. Stek cirka 60 minuter i ugn (+ 150 °C) tills termometern visar + 55 °C. Ta ut rostbiffen och låt den vila inlindad i aluminiumfolie cirka 15 minuter.
Tillred pepparrotsmajonnäsen. Rör ihop majonnäsingredienserna. Smaka av med salt och socker.
Skär rostbiffen i tunna skivor. Servera med pepparrotsmajonnäs och svartrot och stensopp.