Tillbaka
Recept

Rösti och ört-pepparrotssås

Glutenfri
Vegetarisk

Rösti och ört-pepparrotssås

Glutenfri
Vegetarisk
60 min
4 personer
60 min
4 personer

En av de läckraste potatisrätterna är rösti tillagad på riven potatis. När du använder mjölig råriven potatis fungerar potatisstärkelsen som bindemedel och potatismassan blir lagom fast då du steker. Du behöver alltså inte ägg.

Dryckesförslag

Till den schweiziska delikatessen knaprig rösti med pepparrotssås kan man med fördel skänka i en alpbetonad sauvignon blanc från Alto Adige i norra Italien. Ölvänner kan skölja ner läckerheten med krispigt bayerskt veteöl.

Ingredienser

Rösti:

  • 1 kg mjölig potatis

  • 1–2 lökar

  • 1 msk vitvinsvinäger

  • 2 tsk salt

  • rejält med smör till stekningen

Ört-pepparrotssås:

  • 150 g crème fraîche

  • 1 tsk stark senap

  • 4 msk riven färsk pepparrot

  • 0,25 tsk socker

  • 1 tsk vitvinsvinäger

  • 0,5 tsk salt

  • 1 vitlöksklyfta

  • en knippe färska örter, till exempel dragon och bladpersilja

Tillredning
  1. Tillred först såsen. Riv pepparroten, finfördela vitlöksklyftan och örterna. Blanda ihop såsens alla ingredienser och låt stå svalt så länge du lagar rösti.

  2. Riv löken med rivjärnets grovaste sida. Skala och riv potatisen och slå den i en ren kökshanduk och kläm den kraftigt en stund inuti handduken. Slå potatisen i en stor skål och rör i vitvinsvinäger, salt och lök.

  3. Hetta en gjutjärnspanna (eller motsvarande som tål hög värme för att ytan ska bli krispig) och tillsätt smöret – det får vara rejält med smör. Använd sked och sleva potatis i pannan och tryck massan mot pannan till exempel med en potatisstöt. Så här bildas en vacker och jämn kaka. Sänk temperaturen. Stek cirka fem minuter på bägge sidorna på svag värme så att ytan inte bränns. När du vänder kakan, tryck igen lätt med potatisstöten

  4. Servera rösti med kall sås. 

Recept Sanna Mansikkamäki, boken PERUNA parhaat reseptit (Readme), foto Pia Inberg, dryckesförslag Susanna Hildén & Anri Lindström / Alko