Tillbaka
Recept

Sammetslen vegansk ostkaka

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri
Vegan

Sammetslen vegansk ostkaka

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri
Vegan
60+ min
8 personer
60+ min
8 personer

En sammetslen vegansk ostkaka med hallonsmak låter svår att tillreda, men är lika enkel att laga som en vanlig ostkaka, och ingredienserna hittar du i närmaste butik. Botten i den här kakan är krispiga chokladhavrekex.

Dryckesförslag

Till sammetslen ostkaka kan man med fördel skänka i ett sött dessertvin, exempelvis en beerenauslese eller en trockenbeerenauslese från Österrike. Söt mousserande asti är också ett ypperligt val.

Ingredienser
Botten:
  • 150 g havrekex med choklad


  • 50 g mjölkfritt margarin


Fyllning:
  • 4 dl havrevispgrädde 


  • 300 g vegansk ost gjord på havre

  • 1 skalet och saften av en ekologiskt odlad citron

  • 1,5 dl vaniljsås

  • 1 dl hallonpure (200 g bär)

  • 1 dl brunt socker


  • 3 vegegel gelatinpåsar


Garnering:
  • 300 g bär

  • fikon

Tillredning
  1. Krossa kexen och rör ner smält margarin i smulorna. Spänn ett bakplåtspapper över botten i en kakform med löstagbar botten (diam. 18–20 cm) och fäst plastfilm eller bakplåtspappersremsor inuti formens kanter. Tryck smulblandningen i botten på formen. Ställ in formen i frysen och låt vila där så länge du gör fyllningen. 

  2. Använd elvisp och vispa skum av havregrädden (cirka 5 minuter). Rör i den veganska osten. Tvätta citronen, riv och blanda cestet i skummet. 

  3. Kläm citronens saft i en kastrull, mät i hallonpure, vaniljsås och socker. Tillsätt vid behov saft eller pure så att du får 3 deciliter vätska. Koka upp blandningen så att sockret smälter. Tillsätt vegegel medan du vispar noga. Låt blandningen svalna några minuter under omröring och häll den i ett band i fyllningen samtidigt som du vispar kraftigt.

  4. Ta botten från frysen, häll fyllningen ovanpå och jämna ut ytan. Täck kakan med plastfilm och ställ in i kylskåpet när den svalnat. Låt stelna i kylskåpet i minst fyra timmar eller över natten. 

  5. Garnera med bär och säsongens frukter. Ostkakan står sig i svalt i 2 dygn.

Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen