Tillbaka
Recept

Siciliansk citronkyckling

Glutenfri
Laktosfri

Siciliansk citronkyckling

Glutenfri
Laktosfri
60+ min
4 personer
60+ min
4 personer

Citron, vitt vin och salviablad ger den ugnskokta kycklinggrytan friska och fräscha aromer. På italienskt vis tillförs grytan riklig mängd olivolja som gör rätten mustig och saftig. Potatisen, som delar form med kycklingen, absorberar spadets härliga smaker. Pensla gärna kycklingen och potatisen med kokspad under tillredningen.

Dryckesförslag

De vita vinerna från Toscana i Italien är ypperliga matdrycker. Varför inte stifta bekantskap med vin gjort på någon av de områdestypiska druvorna Vernaccia eller Vermentino, vars fruktighet och syrlighet stöder och accentuerar citronkycklingens örtaromer?

Ingredienser

4 portioner

  • ca 1 kg bröstbit av kyckling

  • 800 g potatis (allround)

  • 1 (ekologisk) citron

  • 6 vitlöksklyftor

  • 1 dl salviablad

  • 0,75 dl olivolja

  • 2 dl vitt vin

  • 1,5 tsk salt

  • 1 tsk socker

  • svartpeppar

Tillredning
  1. Ställ kycklingbitarna i rumstemperatur en halv timme före tillagningen.

  2. Skala potatisen. Skölj citronen, riv skalet och pressa ur saften. Skala och skiva vitlöksklyftorna. Finfördela salvia­bladen.

  3. Slå citronsaften, det rivna citronskalet, olivoljan, vitvinet, vitlöken, salviabladen, saltet och sockret i en ugnsform. Tillsätt kycklingbitarna och potatisen. Stek anrättningen 1,5 h längst ner i ugnen (+ 175 °C). Krydda med svartpeppar.

Recept Suvi Rüster, foto Sami Repo, dryckesförslag Anri Lindström, Alko