Genom att bereda melanzanen (gratäng med aubergine och tomatsås) dagen före serveringen försnabbar man tillredningen.
Se recept >
Ett ögonblick…
Citron, vitt vin och salviablad ger den ugnskokta kycklinggrytan friska och fräscha aromer. På italienskt vis tillförs grytan riklig mängd olivolja som gör rätten mustig och saftig. Potatisen, som delar form med kycklingen, absorberar spadets härliga smaker. Pensla gärna kycklingen och potatisen med kokspad under tillredningen.
De vita vinerna från Toscana i Italien är ypperliga matdrycker. Varför inte stifta bekantskap med vin gjort på någon av de områdestypiska druvorna Vernaccia eller Vermentino, vars fruktighet och syrlighet stöder och accentuerar citronkycklingens örtaromer?
4 portioner
ca 1 kg bröstbit av kyckling
800 g potatis (allround)
1 (ekologisk) citron
6 vitlöksklyftor
1 dl salviablad
0,75 dl olivolja
2 dl vitt vin
1,5 tsk salt
1 tsk socker
svartpeppar
Ställ kycklingbitarna i rumstemperatur en halv timme före tillagningen.
Skala potatisen. Skölj citronen, riv skalet och pressa ur saften. Skala och skiva vitlöksklyftorna. Finfördela salviabladen.
Slå citronsaften, det rivna citronskalet, olivoljan, vitvinet, vitlöken, salviabladen, saltet och sockret i en ugnsform. Tillsätt kycklingbitarna och potatisen. Stek anrättningen 1,5 h längst ner i ugnen (+ 175 °C). Krydda med svartpeppar.
Recept Suvi Rüster, foto Sami Repo, dryckesförslag Anri Lindström, Alko