Vad är väl mer finländskt än jultårta? Årets jultårta har salt fyllning.
Se receptet >
Ett ögonblick…
Bretzels är gatuköksklassiker i Bayern. Baka kringlorna och strö på salt. Kringlorna lämpar sig utmärkt som tilltugg till öl och glögg!
Den bayerska gatuköksklassikern tarvar kallt öl. Servera gärna ljust och friskt veteöl eller bayersk lager.
1/3 paket färskjäst
2 tsk farinsocker
1 tsk salt
1 msk rybsolja
ca 6 dl mjöl
2 l vatten
2 msk matsoda
1 ägg
havssalt
Börja med degen. Lös upp jästen i ljummen vätska. Tillsätt socker, salt och olja. Knåda in mjölet lite åt gången tills degen blir elastisk.
Låt degen jäsa till dubbel volym i rumstemperatur (ca 45 min).
Skär degen i delar och rulla dem till långa stavar. Forma stavarna till kringlor. Låt kringlorna jäsa ca 15 minuter.
Slå på ugnen (+ 225 °C).
Slå 2 liter vatten i en stor kastrull. Koka upp vattnet. Tillsätt matsodan – observera att vattnet sjuder upp. Rör om och minska värmen.
Snabbkoka kringlorna några åt gången ca 30 sekunder i vattnet. Lyft över kringlorna till en plåt med bakplåtspapper (använd en hålslev). Torka bort vattnet från plåten.
Pensla kringlorna med vispat ägg. Strö på salt. Grädda 5–8 minuter i ugnen beroende på kringlornas storlek.