I stället för små macarons gjorde vi en stor macarontårta av macaronplattor. Fyllningen gjorde vi av rabarber-jordgubbssylt och smörkräm.
Se receptet >
Ett ögonblick…
Sommarcaféets rabarberpaj har blivit en finländsk storfavorit. En saftig läckerhet med en krispig yta som är enkel att laga. Vi bakade en plåt med turkisk yoghurt som omväxling. Njut av pajen med ett glas mjölk, en kopp kaffe eller ett glas mousserande.
Ett glas kall mjölk eller en kopp kaffe är en typisk finländsk dryck till rabarberpaj.
Mousserande italiensk Moscato d´Asti har en läcker blommighet och sötma som passar fint till pajen. Servera drycken väl kyld.
Smulblandning:
6,5 dl vetemjöl
2 dl (75 g) mandelmjöl
3 dl farinsocker
2 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljasocker
2 tsk kardemumma
250 g smör, smält
Pajbotten:
⅔ av smulblandningen
200 g turkisk yoghurt
1 ägg
Pajfyllning:
1 liter rabarber, skuren i bitar
500 g turkisk yoghurt
2 dl socker
2 ägg
3 tsk vaniljsocker
Ovanpå pajen:
1/3 av smulblandningen
Börja med att laga smulblandningen. Smält smöret. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör sedan ner det smälta smöret. Nyp ihop till en smulig deg. Lägg en tredjedel av blandningen i en annan skål. Den kommer att hamna överst på pajen i ett senare skede.
Rör ner yoghurt och ägg i skålen med en större mängd smulblandning. Blanda till en jämn smet.
Lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt med hög kant och bred ut smeten på plåten.
Bred ut rabarberbitarna på smeten i ugnsplåten. Rör ihop resten av fyllningens ingredienser och häll blandningen över rabarberbitarna.
Sprid ut resten av smulblandningen överst. Värm ugnen till 175 graader och grädda rabarberpajen i ungefär 45–50 minuter.