Tillbaka
Recept

Soppa på pumpa och morot

Soppa på pumpa och morot

60 min
4 personer
60 min
4 personer

Den färggranna soppan görs på bland annat pumpa, som också används som klassisk halloweenprydnad.

Dryckesförslag

Tysk riesling från exempelvis Rheingau rimmar utmärkt med soppans sötma och styrka.

Ölvänner kan välja veteöl eller lager.

 

Ingredienser
  • 300–400 gram pumpakött utan fröer

  • 2 morötter

  • 1 lök

  • 2 msk olja

  • 1 tärning grönsaks- eller köttbuljong

  • vatten

  • salvia, timjan

  • 2–3 msk söt chilisås

  • 3 msk crème fraîche

  • salt, peppar

Till garneringen:

  • 4 msk rostade pumpafröer

  • 2 msk crème fraîche

  1. Dela pumpan, skär bort skalet och avlägsna fröerna. Skär pumpaköttet i klyftor.

  2. Hacka löken och skär morötterna i mindre bitar än pumpaköttet. Bryn ingredienserna några minuter i olja i en stor kastrull. Slå i buljongtärningen och så mycket vatten att ingredienserna täcks. Smaksätt med salvia, timjan och chilisås.

  3. Låt blandningen puttra tills ingredienserna är mjuka. Mosa blandningen med en stavmixer. Späd vid behov med vatten.  

  4. Rosta pumpafröerna i het panna. Smaka av med olivolja och salt.

  5. Smaka av soppan med salt, peppar och chilisås. Rör ner crème fraîchen (får gärna bilda ränder i soppan).    

  6. Slå soppan i koppar eller djupa tallrikar och garnera den med rostade pumpafröer och en klick crème fraîche.

Tips: Soppan kan smaksättas med till exempel färskost eller riven ingefära.