
Sparrissoppa med parmesanost och parmaskinka
Sparrissoppans eleganta smak kan förhöjas med en skvätt vitt vin och lätt vispad grädde. Den som vill ha lite mer substans kan dryga ut soppan med riven och stekt parmesanost och parmaskinka.
Ett ögonblick…
Sparrissoppans eleganta smak kan förhöjas med en skvätt vitt vin och lätt vispad grädde. Den som vill ha lite mer substans kan dryga ut soppan med riven och stekt parmesanost och parmaskinka.
2 knippen (à 450 g) grön sparris
20 cm purjolök
2 msk smör
6 dl grönsaksbuljong
0,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar mald i pepparkvarn
2 dl vispgrädde
1,5 dl vitt eller mousserande vin
Parmesanflarn och parmaskinka
40 g lufttorkad skinka
30 g parmesanost
0,5 tsk timjanblad
6 sparristoppar
färska örter, groddar eller salladsskott
Skölj sparrisen och skär bort den träiga delen längst ned (1–2 cm). Skiva sparrisen. Spara 6 toppar till garneringen.
Skölj, klyv och skiva purjolöken. Värm smöret i en kastrull. Slå i purjolöken och rör om en stund. Slå sedan i sparrisen. Slå i grönsaksbuljongen och låt grönsakerna koka tills de är mjuka (ca 15 min).
Tillaga parmesanosten och skinkan. Börja med parmesanflarnen. Riv osten och slå den i en stekpanna med ytbeläggning. Strö på timjanblad. Smält och bryn osten utan omrörning. Låt osten svalna och bryt den sedan till flarn.
Stek skinkskivorna snabbt och låt dem svalna.
Klyv sparristopparna och stek dem i en stek- eller grillpanna. Salta de stekta topparna.
Mosa de kokta grönsakerna i steg 2. Vispa grädden lätt och rör ner den i blandningen. Värm soppan och slå i vinet. Smaka av med salt och kryddor.
Slå purésoppan i djupa tallrikar. Garnera med färska örter, groddar eller salladsskott, sparristoppar samt parmesanflarn och skinka strax före serveringen. Parmesanflarnen hålls frasiga längre om de serveras separat.