Tillbaka
Recept

Stekta abborrfiléer

Glutenfri

Stekta abborrfiléer

Glutenfri
30 min
4 personer
30 min
4 personer

Sommaren enklaste och godaste portion lagar du utan konstigheter, genom att steka abborre i smör. Njut av de stekta abborrfiléerna tillsammans med nypotatis och gräddfilssås. Läckert!

Dryckesförslag
Tyskt rosévin på druvan Spätburgunder, dvs. Pinot Noir, är ett färskt bärsmakande alternativ som passar utmärkt med finländarnas sommarfavorit. De som gillar bubbel firar sommarens fisk med roséchampagne.
Ingredienser
  • 600 g abborrfiléer

  • 2–3 msk smör

  • 1 tsk salt svartpeppar

  • (rivet citronskal)

Enkel gräddfilssås

  • 200 g gräddfil

  • 1 dl finhackad dill

  • 1 msk citronskal

  • 1/2 tsk salt

  • 1/2 tsk svartpeppar

  • 1/2 tsk socker

Tillredning
  1. Laga såsen först. Finhacka dillen och riv citronskalet. Blanda alla såsingredienser och ställ i kylskåpet för att få smak.

  2. Torka abborrfiléerna med hushållspapper eller en duk. Ta om du så önskar bort benen som finns i mitten av filéerna genom att klippa bort en rektangulär bit i ryggradens riktning. Strö salt på filéerna.

  3. Stek abborrfiléerna i smör på båda sidorna i några minuter. Mal över svartpeppar och rivet citronskal om du så önskar.

  4. Servera kokt nypotatis med abborrfiléerna och gräddfilssåsen.

Recept Mika Rampa, foto Johanna Myllymäki, dryckesförslag Anri Lindström och Taina Vilkuna, Alko