Riset är sushins viktigaste komponent. Rätt tillrett ris är lätt att forma. Så här kokar du sushiris.
Se receptet >
Ett ögonblick…
250 g sushiris
2 msk mirini (risvinsvinäger sötad med socker)
1 tsk salt
1 liten morot
¼ gurka
1 avokado
4 msk majonnäs
1 tsk (eller efter egen smak) sriracha-chilisås
4 nori-ark
4 tsk soja
2 dl babysallat eller 4 krispiga sallatsblad
4 stora skivor kallrökt eller gravad lax eller 200 g rökt tofu
1 dl örter, t.ex. koriander och mynta
Koka sushiriset enligt anvisningarna på förpackningen. Rör ihop mirini och salt. Krydda riset med blandningen.
Skala moroten och skär den i tändstickstunna strimlor. Strimla även gurkan. Klyv avokadon, skala och ta bort kärnan. Skär i skivor.
Smaksätt majonnäsen med chilisås.
Bred ut riset på noriarket till en jämn matta. Stänk över lite soja. Rada ut sallatsbladen ovanpå. Placera sedan ut laxbitarna eller skuren tofu, morötter, gurka och avokado. Tillsätt majonnäs och örter. Rulla ihop till en fast rulle. Servera omgående.
Tips: Även grillad kyckling, tunnskurna stekta jätteräkor eller snabbstekt lax lämpar sig som fyllning i rullarna. Du kan gärna steka tofun krispig i lite olja i en stekpanna innan du rullar in den i rullen.
Recept Sanna Kekäläinen, foto Reetta Pasanen