Tillbaka
Recept

Tacos med batat och svarta bönor

Glutenfri
Vegan

Tacos med batat och svarta bönor

Glutenfri
Vegan
60 min
4 personer
60 min
4 personer

Veganska tacos lagas av salladsblad! Fyll dem med batat, svarta bönor och en läcker guacamole. Skölj gärna ner dem med NEIPA-öl eller alkoholfri äppelcider. Mums!

Dryckesförslag

Viner i kategorin Mjukt & fruktigt, gjorda på mörka druvor som fått mogna under den kaliforniska och syditalienska solen, passar förvånansvärt bra till dessa tacos. Båda har en härligt saftig sötma.

Ölvänner hittar gott sällskap till dessa tacos bland fylliga NEIPA-öl, vars fruktiga och runda smak inte låter sig överträffas av den fylliga, söta smaken i tacosen. Alkoholfri äppelcider är också ett friskt och gott alternativ som matdryck.

Ingredienser
  • 1 (500 g) batat 

  • 2 msk olivolja 

  • 1 tsk vitlökspulver 

  • 1 tsk paprikapulver 

  • 1 tsk salt 

  • ½ tsk svartpeppar 

  • 1 burk (380/230 g) svarta bönor 

 

Guacamole: 

  • 2 (400 g) ätmogen avokado 

  • 1 tomat 

  • 1 liten rödlök 

  • 1 röd chilifrukt 

  • 1–2 msk limesaft 

  • 1 dl koriander eller bladpersilja, finhackad 

  • ¼ tsk salt 

  • ¼ tsk svartpeppar 

 

Dessutom: 

  • 1 förpackning sallad med stora blad 

  • 1 dl majonnäs 

  • 1 msk srirachasås 

  • ½ kruka koriander eller bladpersilja 

  • saft av en lime 

Tillredning
  1. Skala och tärnan bataten i ungefär 2 x 2 cm stora bitar och lägg dem i en skål. Rör ner olja, vitlökspulver, paprikapulver, salt och svartpeppar. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och sprid ut röran på plåten. Värm ugnen till 225 grader och grädda i cirka 15 minuter. 

  2. Lägg de sköljda och avrunna svarta bönorna på plåten bredvid bataten. Ringla över lite olja och krydda med salt och svartpeppar. Fortsätt grädda i ugn i cirka 10 minuter.  

  3. Dags att laga guacamolen. Halvera avokadofrukterna på längden, ta bort kärnorna och gröp ut fruktköttet med en sked. Skär avokadofrukterna och tomaterna i små kuber. Skala och finhacka löken. Halvera chilifrukten, skär bort mellanväggar och frön. Finhacka chilin. 

  4. Blanda alla ingredienser i en skål. Smaksätt med limesaft, koriander, salt och svartpeppar. 

  5. Rör ihop srirachasås och majonnäs. 

  6. Rada ut salladsblad på ett serveringsfat. På varje blad sätter du guacamole, ugnsrostad batat och svarta bönor. Avsluta med srirachamajonnäs och koriander.