Tillbaka
Recept

Teriyakisås

Vegetarisk
Laktosfri
Vegan

Teriyakisås

Vegetarisk
Laktosfri
Vegan
30 min
10 personer
30 min
10 personer

Teriyakisåsen ger rätterna en perfekt kombination av sötma och sälta. En skvätt sake tillsätts också för att ge umamismak.

Ingredienser
  • 1 dl sake
  • 1/2 dl mirin
  • 1/2 dl risvinäger
  • 1/2 dl sojasås
  • 1/2 dl vatten
  • 2 1/2 msk rörsocker
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk riven ingefära
  • 2 msk rostad sesamolja
  • (1 tsk sesamfrön)

Tillredning
  1. Mät upp vätskorna, socker och majs­stärkelse i en liten kastrull. Skala och riv vitlöksklyftan och ingefäran. Tillsätt dem i kastrullen.
  2. Hetta upp under omrörning tills såsen tjocknar. Sila bort bitarna av vitlök och ingefära om du vill.
  3. Tillsätt sist sesam­oljan i såsen och låt den svalna. Om du vill kan du rosta sesamfrön och tillsätta dem i såsen.

Recept Mika Rampa, foto Antti Vettenranta, tips av sortimentsmästare Eero Lehtonen