Tillbaka
Recept

Tiramisu

Vegetarisk

Tiramisu

Vegetarisk
60+ min
6 personer
60+ min
6 personer

En riktigt god tiramisu innehåller inte grädde. Läckerheten får sin smak av mascarpone, kaffe och marsala. Detta recept har vi fått av Jonna Sinkkonen från kaféet Gaggui, Åbo.

Dryckesförslag

Till klassisk tiramisu serverar man traditionellt ”Siciliens gåva till starkvinsvärld­en”, det vill säga marsala som ju även ingår i receptet. Servera marsalan avkyld (+ 10–12 °C).

Ingredienser

Fyllning:

  • 4 äggulor

  • 1,75 dl socker (150 g)

  • 250 g mascarpone

  • 0,5 dl marsala

  • 2 äggvitor

Botten och mittstycke:

  • 1,5 dl starkt kaffe

  • 0,25 dl marsala

  • 200 g savoiardi-kex

Garnera med:

  • mörkt kakaopulver

Tillredning
  1. Vispa äggulorna och sockret till ett tjockt och ljust skum. Rör ner mascarponen och en halv dl marsalavin med en degskrapa (slickepott). Vispa blandningen tills den är homogen. Vispa äggvitorna till skum i en ren och torr skål. Rör försiktigt ner den vispade äggvitan i mascarponeblandningen. Låt blandningen vila en stund i kylskåp.

  2. Välj en form (med eller utan löstagbar botten) med diam. 20 cm som lämpar sig för servering. Slå det kalla kaffet och en kvarts dl marsala i en liten skål. Provplacera savoiardi-kexen i skålen innan du fuktar dem. Du behöver kex till två lager, men lagren behöver inte vara täta.

  3. Placera ett lager kex på formens botten och fukta dem med kaffe-marsala-blandningen (använd en sked). Slå på hälften av mascarponeblandningen. Fukta resten av kexen och lägg dem på mascarponeblandningen.

  4. Avsluta med att slå resten av mascarponeblandningen på det övre kexlagret. Jämna ut ytan. Ställ tiramisun i kylskåp (minst tre timmar, men helst över natten). Sila ett tjockt lager kakaopulver på anrättningen före serveringen.

Recept Jonna Sinkkonen, kaféet Gaggui, foto Vesa Tyni, dryckesförslag Taina Vilkuna / Alko