Tillbaka
Recept

Ugnslax med rosépeppar och honungsrostade rotfrukter

Ugnslax med rosépeppar och honungsrostade rotfrukter

60 min
4 personer
60 min
4 personer

Waltteri Torikka njuter av att få laga mat till sina vänner. En av hans paradrätter är ugnslax med rosépeppar och honungsrostade rotfrukter, som han med sin speciella taktik lyckas tillreda på en och samma plåt.

Dryckesförslag
Den rika bäriga smakvärlden som finns i chilenska roséviner passar bra ihop med den utsökta laxen. Roséviner finns även i alkoholfria versioner. Vännen av vitt vin väljer ett fylligt nötigt och honungsbetonat pinot gris-vin från Alsace.
Ingredienser

Rotsaker i ugn

  • 3 (300 g) morötter

  • 2 (300 g) palsternackor

  • 4 (400 g) potatisar

  • 2 msk olivolja

  • 3 msk honung

  • 1 tsk havssalt från kvarn

  • 1/2 tsk svartpeppar

  • 2 msk finhackade örter (t.ex. timjan, rosmarin, salvia)

Ugnslax

  • ca 700 g laxfilé

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 ekologisk citron

  • 1/2 dl finhackade örter (t.ex. timjan, rosmarin, salvia)

  • 1/2 tsk havssalt från kvarn

  • 2 tsk rosépeppar

  • 1 msk honung

Tillredning
  1. Skala rotfrukterna, skär dem i bitar och lägg dem i en långpanna med bakplåtspapper.

  2. Spritsa över olivolja. Tillsätt honung, salt och svartpeppar. Finhacka örterna och strö dem över rotfrukterna. Vänd rotfrukterna så att de kryddas jämnt.

  3. Rosta rotfrukterna i ugn i 225 grader, i cirka 10–15 minuter.

  4. Laga ugnslaxen. Skala och skiva vitlöksklyftorna. Skiva även citronen. Finhacka örterna.

  5. Ta ugnsplåten ur ugnen och flytta rotfrukterna till kanten av plåten så att laxen får rum i mitten. Torka fiskens yta med ett hushållspapper.

  6. Strö salt och krossade rosépepparkorn på laxen. Lägg vitlöksskivorna på ytan och ringla över honung. Tillsätt till slut örter och citronskivor.

  7. Sänk temperaturen till 200 grader. Stek laxen och rotfrukterna i ytterligare 20–25 minuter eller tills laxen är färdig. Låt laxen bli saftig, stek inte för länge.

Foto Johanna Myllymäki, dryckesförslag Anri Lindström och Taina Vilkuna