Tillbaka
Recept

Ugnsrotfrukter på fetahummusbädd och krispiga chiliägg

Glutenfri
Vegetarisk

Ugnsrotfrukter på fetahummusbädd och krispiga chiliägg

Glutenfri
Vegetarisk
1 hrs 30 min
4 personer
1 hrs 30 min
4 personer

Sallad av rostade rotfrukter med fetahummus och chiliägg är en lunch som du garanterat blir förtjust i.

Dryckesförslag

Sauvignon blanc-vitvin från Nya Zeeland av smaktypen friskt & fruktigt är sprängfyllt av generösa tropiska frukter och örtiga inslag! Det passar lysande till denna rikt kryddiga maträtt.

 

Ingredienser

Rostade rotfrukter:

  • 3 morötter

  • 3 rödbetor

  • 1 palsternacka

  • 2 rödlökar

  • 2 msk olivolja

  • 1 tsk salt

 

Marinad:

  • 1/2 kruka mynta

  • 2 msk olivolja

  • 2 msk honung

  • 2 msk rödvinsvinäger

  • 1 tsk kardemumma

 

Fetahummus:

  • 1 burk (230 g) kokta kikärter

  • 2 msk tahini

  • 100 g fetaost

  • 2 msk olivolja

  • 2 msk vatten

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 msk citronsaft

  • 1/4 tsk salt

  • 1/4 tsk svartpeppar

 

Till servering:

  • 4 ägg

  • 2 msk krispig chiliolja med vitlök

  • 100 g fetaost

  • 1/2 kruka färsk mynta som dekoration

 

Tillredning
  1. Skala rotfrukterna och skär dem i rejäla bitar. Skär lökarna i klyftor. Lägg grönsakerna på en ugnsplåt med bakplåtspapper och ringla över olja. Smaksätt med salt och rör om väl. Stek i ugnen i 225 grader i 30–40 minuter.

  2. Gör marinaden. Finhacka myntan. Blanda ingredienserna till marinaden. Häll marinaden över de rostade, heta grönsakerna och blanda. Låt stå och samla smak.

  3. Gör fetahummusen. Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Mät upp alla ingredienser i en matberedare och mixa till en jämn röra.

  4. Koka äggen tills de är nästan hårda, 8–9 minuter. Låt dem svalna i kallt vatten. Skala och dela äggen. Hetta upp chilioljan i en panna och stek ägghalvorna i 2–3 minuter på medelvärme tills ytan är knaprig.

  5. Lägg upp salladen. Bred ut fetahummusen på serveringsfatet. Lägg på grönsakerna. Ringla över marinaden som en sås. Toppa med ägg, feta och mynta.

Tips: Vitlöksolja med chilismak är en trendig smaksättare som du kan skeda i för att liva upp de flesta maträtter.

Recept Mika Rampa, foto Kristiina Kurronen, dryckesförslag Taina Vilkuna och Anri Lindström