Waltteri Torikka njuter av att få laga mat till sina vänner. En av hans paradrätter är ugnslax med rosépeppar och honungsrostade rotfrukter, som han med sin speciella taktik lyckas tillreda på en och samma plåt.
Se recept >
Ett ögonblick…
Sallad av rostade rotfrukter med fetahummus och chiliägg är en lunch som du garanterat blir förtjust i.
Sauvignon blanc-vitvin från Nya Zeeland av smaktypen friskt & fruktigt är sprängfyllt av generösa tropiska frukter och örtiga inslag! Det passar lysande till denna rikt kryddiga maträtt.
Rostade rotfrukter:
3 morötter
3 rödbetor
1 palsternacka
2 rödlökar
2 msk olivolja
1 tsk salt
Marinad:
1/2 kruka mynta
2 msk olivolja
2 msk honung
2 msk rödvinsvinäger
1 tsk kardemumma
Fetahummus:
1 burk (230 g) kokta kikärter
2 msk tahini
100 g fetaost
2 msk olivolja
2 msk vatten
2 vitlöksklyftor
1 msk citronsaft
1/4 tsk salt
1/4 tsk svartpeppar
Till servering:
4 ägg
2 msk krispig chiliolja med vitlök
100 g fetaost
1/2 kruka färsk mynta som dekoration
Skala rotfrukterna och skär dem i rejäla bitar. Skär lökarna i klyftor. Lägg grönsakerna på en ugnsplåt med bakplåtspapper och ringla över olja. Smaksätt med salt och rör om väl. Stek i ugnen i 225 grader i 30–40 minuter.
Gör marinaden. Finhacka myntan. Blanda ingredienserna till marinaden. Häll marinaden över de rostade, heta grönsakerna och blanda. Låt stå och samla smak.
Gör fetahummusen. Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Mät upp alla ingredienser i en matberedare och mixa till en jämn röra.
Koka äggen tills de är nästan hårda, 8–9 minuter. Låt dem svalna i kallt vatten. Skala och dela äggen. Hetta upp chilioljan i en panna och stek ägghalvorna i 2–3 minuter på medelvärme tills ytan är knaprig.
Lägg upp salladen. Bred ut fetahummusen på serveringsfatet. Lägg på grönsakerna. Ringla över marinaden som en sås. Toppa med ägg, feta och mynta.
Tips: Vitlöksolja med chilismak är en trendig smaksättare som du kan skeda i för att liva upp de flesta maträtter.
Recept Mika Rampa, foto Kristiina Kurronen, dryckesförslag Taina Vilkuna och Anri Lindström