Päron och brieost är ett härligt smakpar. Med lite honung överst sätter du guldkant på dessa stekta päron med brie.
Se receptet >
Ett ögonblick…
Upp-och-nervänd kaka blir nu en paj. Enkla päronpajer görs av smördeg som formas på ett roligt sätt enligt fruktens form.
Prosecco gjord av druvan Glera har en generös päronton. Torrt mousserande vin är också ett lätt alternativ till söta desserter. Kyl bubblet väl och häll upp det i glasen strax innan servering av de läckra bakverken.
Pensling:
Till servering:
Tina degplattorna enligt anvisningarna på förpackningen.
Skölj och klyv päronen. Låt skaftet sitta kvar som dekoration. Gröp ur fröna försiktigt.
Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper. Strö farinsocker och mandelkross på sex ställen på bakplåtspapperet. Placera päronhalvorna på sockret och mandelkrosset med snittytan nedåt.
Skär degplattorna i två delar. Kavla plattorna lite tunnare, så att de täcker päronen. Tryck fast degen ordentligt på päronen. Skär bort överflödig deg. Forma den extra degen till blad och tryck fast dem på päronets skaftände. Nagga degen med gaffel och pensla ytan med ägg.
Grädda pajerna i 225 grader på ugnens nästlägsta fals i cirka 20 minuter.
Låt pajerna svalna lite och vänd dem sedan upp och ner med en spatel. Servera med vaniljglass.
Tips: Du kan också göra uppochnervända pajer av äpplen.
Recept Annika Elomaa, foto Antti Vettenranta, styling Niina Meriläinen