I laxpajen placeras laxvirveln ovanpå pajen som en krona. Rotsellerin ger den örtiga laxpajen en mjuk arom i smaken.
Se recept >
Ett ögonblick…
Paj på Västerbottenost är en given favorit på kräftskivan. Här serveras den fint med mujkrom till.
Den runda fruktigheten och uppfriskande syran hos riesling från Alsace ger en läcker kombination med den fylliga och aromatiska Västerbottenostpajen.
3 dl vetemjöl
½ tsk salt
125 g smör
1 msk kallt vatten
Fyllning:
300 g Västerbottenost
3 ägg
2 dl vispgrädde
1/4 tsk svartpeppar
Till servering:
150 g smetana
75 g mujkrom
finhackad gräslök
Nyp ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa. Tillsätt vatten och blanda ihop till en jämn deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten (Ø 24 cm) där du spänt bakplåtspapper över bottnen. Tryck också degen ca 2 cm upp på kanterna. Du kan också göra pajen i en vanlig pajform (Ø 24–26 cm). Förgrädda pajskalet i ugnen i 200 grader i cirka 10–15 minuter.
Riv osten grovt i en skål och rör ner ägg och vispgrädde. Smaksätt med salt och svartpeppar. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda i ytterligare cirka 20–25 minuter. Pajen är klar när den har stelnat och ytan har fått en vacker färg. Låt pajen svalna till rumstemperatur.
Servera pajen med vispad smetana, mujkrom och finhackad gräslök.