Tillbaka
Recept

Västerbottenpaj

Västerbottenpaj

Paj på Västerbottenost är en given favorit på kräftskivan. Här serveras den fint med mujkrom till.

Dryckesförslag

Den runda fruktigheten och uppfriskande syran hos riesling från Alsace ger en läcker kombination med den fylliga och aromatiska Västerbottenostpajen.

Ingredienser
  • 3 dl vetemjöl 

  • ½ tsk salt 

  • 125 g smör 

  • 1 msk kallt vatten  

Fyllning: 

  • 300 g Västerbottenost 

  • 3 ägg 

  • 2 dl vispgrädde 

  • 1/4 tsk svartpeppar 

Till servering: 

  • 150 g smetana 

  • 75 g mujkrom 

  • finhackad gräslök 

Tillredning
  1. Nyp ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa. Tillsätt vatten och blanda ihop till en jämn deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten (Ø 24 cm) där du spänt bakplåtspapper över bottnen. Tryck också degen ca 2 cm upp på kanterna. Du kan också göra pajen i en vanlig pajform (Ø 24–26 cm).  Förgrädda pajskalet i ugnen i 200 grader i cirka 10–15 minuter.

  2. Riv osten grovt i en skål och rör ner ägg och vispgrädde. Smaksätt med salt och svartpeppar.  Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda i ytterligare cirka 20–25 minuter. Pajen är klar när den har stelnat och ytan har fått en vacker färg. Låt pajen svalna till rumstemperatur.

  3. Servera pajen med vispad smetana, mujkrom och finhackad gräslök.