Den här morotslaxen är en vegetarisk variant av kallrökt lax. Receptet härstammar ursprungligen från bloggen Olives for dinner.
Se recept >
Ett ögonblick…
De proteinrika kikärterna är läckra i dippsåser och pastor och ersätter lätt fisken i olika rätter. Pastejen är enkel och snabb att tillaga. Vegansk pasta lämpar sig utmärkt som fyllning i bröd eller potatis, till mellanmål, kvällsmål eller som en del av buffébordet.
Frisk veteöl med citrustoner eller italienskt vitt pinot grigio-vin ur smaktypen friskt & fruktigt rimmar utmärkt med de delikata sandwicharna.
Cirka 5 dl färdig pastej:
1 förp. (cirka 230 g) kikärter på burk
100 g kryddgurka
1 röd- eller schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad basilika
ett par varv svartpeppar mald i pepparkvarn
0,25 tsk salt
1 dl vegansk majonnäs
Veganska kikärtsbröd (12–15 portioner):
1 förp. fullkornstoast
kikärtspastej
sallat
tomat
Skölj de kokta kikärterna, låt dem rinna av och krossa dem med en gaffel till en grov massa.
Skär gurkan i kuber, hacka löken och rör ner ingredienserna i kikärtsmassan tillsammans med örterna. Tillsätt salt och peppar. Rör ner massan i majonnäsen. Smaka av med salt enligt eget tycke.
Smörgåsar med kikärtspasta: Skär bort kanterna på bröden och bred ut dem på arbetsbordet.
Fördela pastan på varannat bröd. Skiva tomat och placera sallatsblad ovanpå pastejen. Lyft på brödlocket.
Skär bröden diagonalt till trekanter. Brödena är goda med det samma, men smaken djupnar om bröden får stå ett par timmar i kylskåpet. Linda bröden i bakplåtspapper och placera en fuktig handduk över dem. Så här håller de sig mjuka och torkar inte.
Tips! Om det blir pastej över kan du med fördel äta den exempelvis till ugnspotatis eller i en omelett.
Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen