Tillbaka
Recept

Veganska blinier

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri
Vegan

Veganska blinier

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri
Vegan
60+ min
4 personer
60+ min
4 personer

Hemligheten bakom den perfekta vinterdelikatessen är öl. De mjuka, veganska blinierna blir porösa tack vare öl eller vichy som tillsätts precis före stekningen.

Ingredienser
  • 4 dl havredryck (havremjölk)

  • 20 g jäst

  • 1 tsk agavesirap 

  • 1 tsk salt

  • 3 1/2 dl bovetemjöl

  • 1 dl vegansk öl eller vichyvatten

  • 1 1/2 dl sojajoghurt

  • 1/2 dl majsstärkelse eller potatismjöl

  • flytande vegetabilskt margarin till stekningen

Tillredning
  1. Värm havredrycken (havremjölken) tills den är fingervarm. Lös upp jästen i vätskan, tillsätt agavesirap, salt och 2 dl bovetemjöl. Låt smeten svälla under duk över natten i rumstemperatur.

  2. Rör ner i smeten: öl eller vichy, rumstempererad sojajoghurt och majsstärkelse samt resten av bovetemjölet. Låt smeten dra i 15 minuter. 

  3. Hetta upp pannan på spisen och stek blinierna vackert bruna på bägge sidorna.

Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen