Tillbaka
Recept

Vegetarisk gryta med härkis

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri
Vegan

Vegetarisk gryta med härkis

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri
Vegan
60+ min
4 personer
60+ min
4 personer

Så gott och hälsosamt! Vegetarisk gryta med härkis tillreder du behändigt i en och samma gryta och är något av det bästa att äta en kall vinterdag. Rätten blir vegansk när du byter ut honungen till agavesirap. Avnjut med kokt potatis eller potatismos.

Dryckesförslag

Välj ett veganskt rödvin av smaktypen mustigt & syltigt från franska Rhône eller från södra Italien till den varma vegetariska grytan. Mustig bärighet och tam tanninhalt rimmar utmärkt till gryträtter.

Ingredienser
  • 2 rödlökar

  • 4 vitlöksklyftor

  • 5 morötter

  • 1 msk olja

  • 1 dl soltorkade tomater skurna i kuber

  • 0,5 dl tomatpuré

  • 3 dl rödvin

  • 3 dl växtbuljong

  • 2 lagerblad

  • 250 g färdig bondböneprodukt (härkis)

  • 2 dl tranbär eller lingon

  • 2 dl champinjoner

  • 1 tsk salt

  • 1 msk honung eller 1,5 msk agavesirap

  • ett par varv svartpeppar mald i pepparkvarn

  • en kruka färsk bladpersilja

  • en kruka färsl timjan

Tillredning
  1. Skala och skär löken och morötterna i klyftor och bitar. Fräs grönsakerna i olja i grytan i cirka 10 minuter. Rör i soltorkade tomater skurna i kuber, tomtapuré, rödvin, Växtbuljong och lagerblad. Låt puttra på svag värme i 40 minuter.

  2. Kontrollera vätskemängden och tillsätt resten av ingredienserna. Rör om försiktigt och hetta upp. Garnera med bladpersilja och servera grytan varm.

TIPS! Tomatpurén reder skyn, men om du vill ha tunnare spad, kan du tillsätta växtbuljong.

Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen, dryckesförslag Anri Lindström