I Frankrike serveras soppan oftast kall, men den är lika god kall som varm.
Vichyssoise är en klassisk fransk soppa
Glutenfri
Vegetarisk
40 min
4 personer
40 min
4 personer
Vichyssoise, vispad potatis-purjolökssoppa, är en riktig klassiker i det franska köket. Den serveras ofta kall, men är lika god varm som kall. Smaknjutningen kan du förhöja ytterligare med Blanc de Blancs -champagne.
Den här klassiska franska soppan förtjänar ett tjusigt sällskap. Satsa och bjud dina gäster på en riktig smakupplevelse med ett glas Blanc de Blancs -champagne. Dess eleganta rostighet och krämiga munkänsla lyfter både soppan och stämningen!
I Frankrike serveras soppan oftast kall, men den är lika god kall som varm.
Ingredienser
400 g mjölig potatis
250 g purjolök, (den vita delen av en stor purjolök)
50 g smör
1 tsk timjan
8 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
2 dl vispgrädde
1–2 msk citronsaft
1/8 tsk vitpeppar
eventuellt en nypa salt och socker
Topping:
1 dl vispad lättmjölk
2 msk gräslök
Tillredning
Skala potatisen och skär den i bitar.
Skär bort den gröna delen av purjolöken. Klyv purjon och kontrollera om det finns sand där som du behöver spola bort. Skiva purjons vita del och bryn den en stund tillsammans med potatisbitar och smör i en kastrull.
Tillsätt timjan, vatten och grönsaksbuljongtärningar.
Låt sjuda tills potatisen är mjuk, cirka 20 minuter.
Mixa med en stavmixer, tillsätt grädde och citronsaft. Smaksätt med vitpeppar. Smaka av och tillsätt salt om det behövs.
Värm mjölken i en kastrull och vispa den till skum. Dekorera soppan med mjölkskum och finhackad gräslök.