Tillbaka
Recept

Vit chokladmousse med kaffesmak

Glutenfri
Vegetarisk

Vit chokladmousse med kaffesmak

Glutenfri
Vegetarisk
20 min
4 personer
20 min
4 personer

En mousse smaksatt med kaffe och vit choklad är en söt men härligt luftig dessert för en vuxen smak.

Dryckesförslag

De aromatiska tonerna i italienska Brachetto d’Acqui passar perfekt till desserter med vit choklad. Detta lätt spritsiga dessertvin har rikliga inslag av hallon och subtila blommiga toner som balanserar kaffemoussens bitterhet och framhäver den krämiga vita chokladen. Serveras väl kylt.

Ingredienser
  • 100 g vit choklad

  • 1 gelatinblad

  • 2 msk vatten

  • 1 msk snabbkaffepulver (mörkrostat)

  • 1 msk socker

  • 2 dl vispgrädde

Till garnering:

  • vit choklad

 

Tillredning
  1. Bryt chokladen i bitar och smält den i mikrovågsugn eller i vattenbad. Låt svalna till rumstemperatur.
  2. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i 5 minuter.
  3. Mät upp kokande vatten i en skål. Pressa gelatinbladet så torrt som möjligt och lös upp det i det heta vattnet.
  4. Tillsätt kaffepulvret och sockret. Vispa blandningen med en elvisp tills den får en cappuccinofärgad skumliknande konsistens.
  5. Vispa grädden till ett fast skum i en annan skål. Vänd försiktigt ner den smälta chokladen i grädden. Tillsätt även kaffeskummet i omgångar och blanda moussen jämn.
  6. Skeda upp moussen i dessertskålar och servera genast. Om du vill spritsa moussen, skeda den i en spritspåse och ställ in i kylen i cirka 30 minuter innan spritsning. Garnera portionerna med riven vit choklad.

Recept Mika Rampa, foto Kristiina Kurronen, dryckesförslag Taina Vilkuna och Anri Lindström