Tillbaka
Recept

Vitvinssås

Vegetarisk

Vitvinssås

Vegetarisk
20 min
4 personer
20 min
4 personer

Vitvinssåsens förfinade smak rimmar utmärkt med fisk. Rätt tillredd vitvinssås lämpar sig också till kyckling, pasta och musslor.

Ingredienser
Grundsås: 
  • 2 schalottenlökar

  • 4 msk smör

  • 1 msk vetemjöl

  • 2 dl torrt vitt vin (t.ex. syrlig riesling)

  • 2 dl grädde

  • en nypa vitpeppar

  • 1/2 tsk salt

Sås med dragonsmak:
  • 1 tsk torkad eller 1–2 msk färsk dragon

  • 1 msk citronsaft

Sås med smak av salladslök och persilja:
  • 2 msk finfördelad salladslök

  • 2 msk persilja 

Sås med champinjonsmak:
  • 1 dl skivade färska champinjoner

Tillredning
  1. Bryn den finfördelade löken i smör. Rör ner vetemjöl och slå på vin och grädde. Koka blandningen cirka 5 minuter. Mosa blandningen eller sila bort löken. Smaka av med vitpeppar och salt. Servera såsen till exempelvis fisk. 

  2. Sås med dragonsmak: Smaksätt grundsåsen med dragon och citronsaft. Använd gärna fruktig chardonnay som såsvin. Såsen lämpar sig utmärkt till fisk och kyckling. 

  3. Sås med smak av salladslök och persilja: Smaksätt grundsåsen med salladslök och persilja. Använd gärna chardonnay från Nya världen som såsvin. Såsen lämpar sig utmärkt till pasta. 

  4. Sås med champinjonsmak: Smaksätt grundsåsen med skivade färska champinjoner. Använd gärna chablis eller sauvignon blanc som såsvin. Såsen lämpar sig utmärkt till musslor. 

Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen