Se receptet >
Vitvinssås
Vitvinssåsens förfinade smak rimmar utmärkt med fisk. Rätt tillredd vitvinssås lämpar sig också till kyckling, pasta och musslor.
Ett ögonblick…
Vitvinssåsens förfinade smak rimmar utmärkt med fisk. Rätt tillredd vitvinssås lämpar sig också till kyckling, pasta och musslor.
2 schalottenlökar
4 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl torrt vitt vin (t.ex. syrlig riesling)
2 dl grädde
en nypa vitpeppar
1/2 tsk salt
1 tsk torkad eller 1–2 msk färsk dragon
1 msk citronsaft
2 msk finfördelad salladslök
2 msk persilja
1 dl skivade färska champinjoner
Bryn den finfördelade löken i smör. Rör ner vetemjöl och slå på vin och grädde. Koka blandningen cirka 5 minuter. Mosa blandningen eller sila bort löken. Smaka av med vitpeppar och salt. Servera såsen till exempelvis fisk.
Sås med dragonsmak: Smaksätt grundsåsen med dragon och citronsaft. Använd gärna fruktig chardonnay som såsvin. Såsen lämpar sig utmärkt till fisk och kyckling.
Sås med smak av salladslök och persilja: Smaksätt grundsåsen med salladslök och persilja. Använd gärna chardonnay från Nya världen som såsvin. Såsen lämpar sig utmärkt till pasta.
Sås med champinjonsmak: Smaksätt grundsåsen med skivade färska champinjoner. Använd gärna chablis eller sauvignon blanc som såsvin. Såsen lämpar sig utmärkt till musslor.
Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen