Tillbaka
Recept

Wienerschnitzel

Laktosfri

Wienerschnitzel

Laktosfri
30 min
4 personer
30 min
4 personer

Wienerschnitzel är en av Österrikes nationalrätter och kan tillagas med antingen gris-, kalv- eller nötkött. Dubbelpaneringen ger schnitzeln en underbar krispighet.

Dryckesförslag

I Tyskland avnjuts schnitzel traditionellt med en kall bocköl eller ett glas högkvalitativ riesling från Mosel eller Rheingau. Som en överraskning kan du välja ett nyansrikt och strukturerat champagnevin som fräschar upp måltiden mellan tuggorna. En lätt sötma i drycken passar bra till wienerschnitzeln, så alkoholfritt vitt vin är också ett utmärkt alternativ. 

Ingredienser
  • 600 g gris-, kalv- eller nötytterfilé 

  • 1½ tsk salt 

  • 1 tsk svartpeppar 

  • smör och rapsolja eller klarifierat smör för stekning 

Dubbelpanering: 

  • 4 msk vetemjöl 

  • 2 ägg 

  • 1½ dl ströbröd 

Till servering: 

  • 4 citronskivor 

  • 4 ansjovisfiléer 

  • 2 msk kapris 

Tillredning
  1. Ta fram köttet och låt det bli rumstempererat cirka 30 minuter före tillagning. Skär köttet i fyra bitar och banka dem tunna, exempelvis mellan plastfolie.

  2. Krydda schnitzlarna med salt och svartpeppar. Strö ut vetemjölet i ett jämnt lager på en tallrik. 

  3. Knäck äggen på en annan tallrik och vispa upp dem lätt tills de är jämna i konsistensen. Mät upp ströbrödet på en tredje tallrik. 

  4. Vänd köttbitarna först i vetemjölet, därefter i de vispade äggen och till sist i ströbrödet. 

  5. Hetta upp fettet i en panna. Stek schnitzlarna i rikligt med fett på medelhög värme, cirka 2 minuter per sida. 

  6. Toppa schnitzlarna med citronskivor, kapris och ansjovis. Servera med wienerpotatissallad, pommes frites, stekt potatis eller potatismos samt en fräsch sallad.