
Club Soda-gemenskapen uppmuntrar i stället för att förbjuda
Brittiska Club Soda är en föregångare inom sober curious-livsstilen. Föreningen fungerar som ett kollektivt stöd för personer som vill ändra på sina dryckesvanor. En av Club Sodas grundare är finländaren Jussi Tolvi.
Britter och finnar delar samma historiska börda: drickande i berusningssyfte och alkoholfokuserad restaurang- och barkultur. Numera delar länderna också en positiv utveckling i alkoholvanorna, med undantag för äldre åldersgrupper.
I Storbritannien finns föreningen Club Soda som främjar den nya dryckeskulturen. Den grundades för att stötta dem som vill dricka mindre eller sluta helt.
Stöder och uppmuntrar varandra
Club Soda vill uppmuntra och inte förbjuda.
”Den ursprungliga idén var att skapa en gemenskap typ Viktväktarna, där man stöttar varandra att komma igång i en positiv anda. Traditionell alkoholupplysning bygger ju ofta på negativa utgångspunkter”, förklarar Jussi Tolvi, en av gemenskapens grundande medlemmar.
”Vi försöker framhålla positiva aspekter, som att hälsan och välbefinnandet förbättras och att man sparar pengar.”
”En kvinna kom med i verksamheten för att hon ville minska sitt drickande. Småningom, efter att ha sett livet för dem som hade slutat dricka helt och hållet, bestämde hon sig också för att helt sluta dricka. Om någon ett år tidigare hade sagt till henne att hon måste ge upp alkoholen helt, skulle hon enligt egen utsago inte ha kommit med i gemenskapen. En sträng uppmaning att sluta dricka på en gång skrämmer ofta bort folk”, säger Jussi Tolvi.
Träffar, workshoppar och webbkurser
De första sammankomsterna var små pubträffar.
”Man måste ju inte dricka alkohol på puben”, skrattar Tolvi, som nu är operativ ledare för föreningen.
”Idag inkluderar vår verksamhet fysiska workshoppar, under coronatiden har de naturligtvis främst varit digitala. Vi har cirka 16 500 Facebook-medlemmar. Också webbkurser är en viktig del av vår verksamhet. Utöver introduktionskursen, som är gratis, kan man välja den av två avgiftsbelagda kurser som passar en bäst. Den ena handlar om att sluta dricka helt, den andra om att minska på sitt drickande. Hundratals personer deltar i kurserna varje månad. De kostar cirka 47 euro.”
Fira jul utan alkohol?
Club Soda arrangerar också små temakurser om till exempel julfirande.
”Den första alkoholfria julen är ofta en tuff situation, julen är ju en rätt så blöt högtid. Under kursen får deltagaren hjälp med att hantera det hela. Nästa jul är betydligt lättare.”
Kurserna består av lektioner, praktiska tips, broschyrer, videor, grupper på sociala medier och dagliga uppmuntrande meddelanden. En viktig del av kursen är att föra dagbok.
”Det är bra att följa upp och själv reflektera över sitt liv, vad som behöver förändras och varför man dricker. Hänger det kanske ihop med stress eller jobbet. Att dricka är ofta ett symptom på något annat problem. Vi predikar inte vad man måste göra, men vi finns där för att hjälpa. Beslutet och gnistan till förändring måste ändå var och en hitta i sig själv.”
Rädsla för att det sociala livet ska krympa
Många kanske inser att de borde ändra på sina alkoholvanor, men lockas inte av exempelvis AA-klubbar. Man kan också vara rädd för att ens sociala liv krymper om man slutar dricka.
Den sociala biten är därför viktig i Club Sodas verksamhet. Det arrangeras många småskaliga, informella träffar. Höjdpunkterna utgörs av stora festivaler.
”År 2017 testade vi första gången att ordna en festival. Vi samlade ett tjugotal producenter till ett torgjippo och det blev en succé. På den tiden fanns det få alkoholfria drycker för vuxna, men nu blir de allt fler. De kommer främst från små producenter. Hittills har vi haft totalt nio festivaler. På programmet står dryckespresentationer, provningar, förevisningar i att göra mocktails, expertföreläsningar, paneldiskussioner och glad samvaro. Det senaste evenemanget, före coronan, hade runt 10 000 deltagare.”
Finländska Jussi Tolvi är en av grundarna
Nationalekonom Jussi Tolvi som nu har bott 15 år i London, är en av klubbens grundande medlemmar. Tolvi var tidigare anställd inom banksektorn, men jobbar nu heltid med Club Soda.
”Allt började 2014, när jag träffade Laura Willoughby, som berättade att hon slutat dricka alkohol och hade letat efter en gemenskap som skulle stötta henne i beslutet. Men hon hittade ingen, och började istället ta reda på om hon själv kunde starta en sådan. När Laura hörde om min ekonomiska kompetens, bad hon mig hjälpa till med att starta verksamheten. Det slutade med att jag helt övergick till föreningen.”
joinclubsoda.com
Text Tarja Sinervo, foto Club soda
-
En brittisk sober curious-förening som stöder en medveten dryckeskultur. Föreningen grundades 2015 och har i dag omkring 50 000 medlemmar.
-
Utgångspunkten för verksamheten är en positiv attityd. En sund dryckeskultur uppnås inte med hjälp av förbud och begränsningar, utan genom att uppmuntra varandra att hitta nya insikter och vilja att skapa förändring.
-
Club Soda fungerar genom kurser. Föreningen arrangerar även festivaler och gemensamma sammankomster. På dem utbyts till exempel tips om alkoholfria drycker och platser som serverar sådana.
-
Alla kan bli medlem i Club Soda. Om alkoholen orsakar svåra fysiska symtom, problem och sjukdomar rekommenderar föreningen att man söker läkarvård.