Lättare dryckesval

Många finländare vill äta lättare och minska sin alkoholkonsumtion. Tack vare de alkoholfria alternativen och dryckerna med låg alkoholhalt behöver ingen ge avkall på smakupplevelserna.

Satsning på välbefinnande är en tydlig trend. Allt fler begrundar sin kost och sin konsumtion av alkoholhaltiga drycker.

I Alkobutikerna och Alkos webbutik markeras, utöver de alkoholfria dryckerna, även rödvinerna, vitvinerna, rosévinerna, de mousserande vinerna, champagnerna och ölen med låg alkoholhalt. Vinerna med låg alkoholhalt innehåller 0,6–9,9 % alkohol och ölen med låg alkoholhalt 0,6–4,4 % alkohol. 

Dryckerna med låg alkoholhalt är ett utmärkt val när man vill servera en alkohol- och kalorisnål måltidsdryck som rimmar med matens smakvärld. 

Alkos produktkommunikationschef, Master of Wine Taina Vilkuna, berättar att alkoholhalten korrelerar med dryckens energiinnehåll.

”Många tror att lätta drycker per definition är torra. Den allmänna uppfattningen är att kaloriinnehållet endast sammanhänger med sockerhalten, men i verkligheten bestäms dryckens energiinnehåll i hög grad av alkoholhalten”, säger hon.

Ett vanligt torrt eller halvtorrt vitt vin vars alkoholhalt är 12,5–13,5 % innehåller 70–80 kcal per dl. Om alkoholhalten är 8,5 % är kaloriinnehållet endast 50 kcal per dl även om vinet är halvsött. 

Skillnaden mellan ett alkoholsvagt och ett vanligt vin kan vara ännu större eftersom vissa rödviner har en alkoholhalt på upp till 17 %.

Detsamma gäller öl. Stark lager med en alkoholhalt på 7,5 % innehåller cirka 60 kcal per dl, medan 5,3-procentig lager innehåller 50 kcal per dl. Svag lager med alkoholhalten 4 % innehåller cirka 40 kcal per dl och i alkoholfri lager är energiinnehållet endast 20 kcal per dl.  

Låg alkoholhalt åstadkoms på naturlig väg eller med hjälp av teknik

Intresset för alkoholsvaga drycker, som har präglat stora världen redan en längre tid, håller på att landstiga även hos oss.

Taina Vilkuna berättar att de alkoholsvaga vinerna egentligen inte är någon nyhet.

”Vi har redan länge haft tyska vita viner med en naturligt låg alkoholhalt. De spritsiga vinho verde-vinerna från Portugal hör till samma kategori”, säger hon.  

Vinerna med låg alkoholhalt kommer i regel från svala områden där druvorna innehåller mindre jäsbart socker. I andra områden kan druvornas sockerhalt minskas och vinernas alkoholhalt reduceras genom att tidigarelägga skördearbetet.

Vid behov tillgrips modern teknik. Med hjälp av bland annat omvänd osmos och evaporation kan alkoholen helt eller delvis avlägsnas från det färdiga vinet.  

Lätt mat till vin och öl med låg alkoholhalt

Taina Vilkuna berättar att låg alkoholhalt gör vinet lättare och att lätt vin rimmar bäst med lätt mat. Man bör tänka på att viner med låg alkoholhalt i allmänhet innehåller socker.

Vita viner med låg alkoholhalt lämpar sig utmärkt som sällskapsdryck och som måltidsdryck till bland annat sallader, piroger, vegetariska rätter och mager fisk. Vin med aningen socker är ett utmärkt val till kryddiga asiatiska rätter.

Röda viner med låg alkoholhalt rimmar med bland annat pizza, köttiga sallader och så kallat ljust kött så som kyckling och gris. Mjukt och fruktigt rött vin med viss sötma lämpar sig utmärkt till kryddiga kötträtter.

Enligt Taina Vilkuna bör röda viner med låg alkoholhalt serveras lätt avkylda eftersom den låga temperaturen accentuerar dryckens fräschet, lätta karaktär och eleganta sötma. 

I gruppen viner med låg alkoholhalt ingår även roséviner och mousserande viner. De senare lämpar sig i regel utmärkt till desserter.

Det finns en lång rad öl med låg alkoholhalt. De lättaste, bland annat lager och pils, rimmar med sallad och fisk, medan stout och porter är goda val till exempelvis grillat kött. 

Alkoholfritt vin och öl är utmärkta alternativ

Den omtänksamma värden eller värdinnan serverar även alkoholfria drycker.

Alkoholfria viner är i allmänhet lätta och relativt söta.

”Avlägsnandet av alkohol lämnar ett gap som i regel fylls med socker”, säger Taina Vilkuna.  Av den orsaken bör både vita alkoholfria viner och röda alkoholfria viner serveras nästan kylskåpskalla.

Produktkommunikationschefen slår ett slag för de alkoholfria mousserande vinerna.

”Alkoholfria mousserande viner lämpar sig utmärkt som välkomstskål. Dagens inhemska produkter är så lyckade att många väljer alkoholfritt framom vanligt mousserande vin”, säger hon.

Frånvaron av alkohol märks mindre i öl än i vin eftersom ölets alkoholhalt normalt är lägre än vinets. Alkoholfritt öl är en lika mångsidig måltidsdryck som vanligt öl.

I Alkos breda sortiment ingår även alkoholfri cider.

Text Lasse Pakarinen