
Så här har finländarna ätit under hundra år
Under våra hundra år av självständighet har den finländska matkulturen utvecklats från bristårens knapphet via nästan ohämmat frosseri till dagens hälso- och värdemedvetenhet.
1920-talet: spannmål och potatis
Potatisen intog de finländska matborden i slutet av 1800-talet. På 1920-talet åt finländarna främst rotfrukter och spannmålsprodukter gjorda på råg, korn och havre. Potatis med sås och en och annan köttbit var en vanlig rätt. Sallat förekom knappast alls, men kål, lingonkross, riven kålrot, ättiksgurka och rödbeta var vanliga på matborden.
Kosten och matvanorna skiljde sig väsentligt mellan samhällsklasserna och mellan stads- och landsbygdsbefolkningen. Eftersom arbetet i stor utsträckning var fysiskt intog många 3–4 varma måltider per dag.
1930-talet: recession och förbudslag
Recessionen på 1930-talet ledde till massarbetslöshet. Under förbudslagstiden 1919–1932 var mjölk, surmjölk (piimä) och svagdricka (kalja) de vanligaste måltidsdryckerna.
Mjölkkonsumtionen har minskat stadigt sedan 1930-talet, men konsumtionen av ost har ökat. På 1930-talet ökade konsumtionen av kaffe. Före vinterkriget konsumerade finländarna 7 kg kaffe per person och år.
1940-talet: ransonering och potatis
Krigsåren präglades av livsmedelsbrist och ransonering. Konsumtionen av potatis trefaldigades eftersom nästan alla andra livsmedel var ransonerade. Den svarta marknaden blomstrade i städerna. Evakueringen från östra Finland spred de karelska pirogerna och den karelska steken till stora delar av landet.
Den avgiftsfria skolbespisningen, som inleddes år 1948, tillförsäkrade alla barn en varm måltid per dag.