Roligt med rödbeta: rödbetssallad, ugnsrödbetor och andra läckerheter

Rödbeta är en hälsosam rotfrukt som går att använda på många sätt. Den går enkelt att ugnsbaka, den ger smak och färg åt risotton, sätter piff på salladen, slinker ner i kaksmeten och älskar getost och örter. Smaken på rödbetsrätter är aningen söt och rostad. Den kan med fördel balanseras upp med en len dryck.

Koka rödbetorna med skalet på

Rödbetans trumf är dess starka röda färg, som inte bleknar ens under kokning. Det enda man behöver göra före kokningen är att tvätta rödbetorna och ta bort blasten. Det är bäst att alltid koka rödbeta med skalet på, så går varken näringsämnena eller färgen förlorade.

Rödbetorna är särskilt söta och saftiga om hösten. Då blir de också mjuka rätt fort. Rödbetor som lagrats över vintern behöver längre koktid, för med lagring försvinner de unga rödbetornas mjukhet. Koktiden för rödbetor varierar därför med årstiden och rödbetornas storlek från cirka 20 till 50 minuter. Känn om rödbetorna är klara genom att sticka dem med en gaffel eller en trästicka.

Efter kokningen lossnar skalet lätt när man skrapar rödbetorna med kniv. Om du är rädd för att få röda fingrar kan du använda engångshandskar vid hanteringen och skydda ett skärbräde av trä med bakplåtspapper. Den röda färgen går bort med tvål och kallt vatten, men händer och arbetsytor är bra att tvätta genast, annars kan det krävas upprepade tvättar innan färgen försvinner.

Dryckesrekommendationer för rödbeta

Välj ett mjukt och fruktigt eller ett bärigt och fräscht rödvin. Av druvorna är särskilt Pinot Noir en sort som harmonierar fint med rödbetans sötsaftiga smakuppsättning. Också ett friskt och fruktigt vittvin passar ihop med rödbeta på ett uppiggande och lagom lätt sätt.

Av ölen lämpar sig en frisk maltig lager och ett mjukt aromatiskt veteöl.

Rödbetan tycker om att bli bakad i ugn  

Tillagning i ugn framhäver rödbetans nötigt söta arom. Vinterrödbetor är bäst att ugnsbaka i klyftor, men sensommarens och höstens unga rödbetor kan, liksom ugnspotatis, stekas hela på saltbädd eller i aluminiumfolie. Tillagningstiden i ugn är cirka 1–3 timmar beroende på rödbetornas storlek.

Det går också att tillreda rödbetor i ugn i bitar, som i glaserade ugnsrödbetor. Skala rödbetorna och skär dem i klyftor. Ringla över olja och grädda i ugn i 200 grader cirka en halv timme. Blanda balsamvinäger och honung och ös blandningen över rödbetorna. Krydda till slut med örter. Slutresultatet är en söt rostad och robust delikatess.

Tillsammans med de balsamicoglaserade rödbetorna passar en fyllig och syltig Pinot Noir, t.ex. från Chile. Också maltigheten hos en mörk lager kompletterar sötman hos ugnsbakade rödbetor.

Rödbeta + ost = sant  

Fetaosten, rödbetans goda vän, sviker aldrig. Också ädelost och getost passar utmärkt ihop med rödbeta.

Av rödbeta, salviablad och fetaost får man en förrätt som heter duga: rödbetscarpaccio. Koka små, hela rödbetor mjuka, skrapa bort lite av skalet på de avsvalnade rödbetorna och skär dem i tunna skivor. Lägg rödbetsskivorna på ett fat, häll över en skvätt olivolja och balsamvinäger som sås. Krydda med salt, peppar och färsk salvia och smula sedan fetaost ovanpå.

Till rödbetscarpaccio passar en bärig och frisk, medelfyllig Pinot Noir från Nya Zeeland eller Bourgogne. Bland ölen kompletterar en krispig pils fetaostens sälta och rödbetans sötma.

Getoströdbetor blir ett perfekt tillbehör till kötträtter på cirka en timme. Koka först rödbetorna med skalet på i cirka 45 minuter. Efter det är de enkla att skala. Häll på olivolja, krydda med timjan och salt, toppa med getost och grädda rödbetorna i ugn i ytterligare en kvart och läckerheten är klar.

Vid val av dryck gäller att ju fler ingredienser det finns i en maträtt, desto mer måste man tänka på vilken smak som är mest dominerande. I det här receptet är det rödbetan som är det, och utifrån det väljer man dryck.  Till getoströdbetor passar en bärig och frisk, medelfyllig Pinot Noir från Nya Zeeland (länk:) eller Bourgogne, för rödbetans sötma och getostens syrlighet kräver ett vin med syror, och det är just vad Pinot Noir innehåller.

Bland ölen kompletterar en krispig pils getostens syrlighet och rödbetans sötma.

Tjusiga sallader på rödbeta   

På hösten njuter vi av skördetidens bästa bitar, rödbeta, palsternacka och söt morot som fått stå i ugnen för att få en nötig och sammetslen karaktär. Sallad på ugnsbakade rotfrukter och linser kryddad med förtjusande salvia och honung. Överraskningen som denna varma och harmoniska sallad bjuder på är den starkt aromatiska osten appenzeller. En vinägrett kryddad med hasselnöt förenar på ett magnifikt sätt rotfrukter, riklig sallad och knaperstekt bacon.

Öl balanserar denna höstliga, jordnära sallads fylliga smaker, baconen och osten. Ett bra dryckesval till en sallad på ugnsbakade rotfrukter och linser är en ljus lager.

Också maltigheten hos en mörk lager kompletterar de bakade och söta rotfrukterna och passar stilmässigt i den långsamt svalnande hösten. Oktoberfestöl passar även naturligt ihop med rotfruktssmaker i skördetid.

Om du saknar en helt ny twist till rödbetssalladen, blanda då ihop en sallad av semitorkade och rostade rödbetor, som du torkat i tork eller i ugnen, och svarta vinbär. En sås med crème fraiche som bas och med granskott och olja fulländar denna läckra rödbetssallad.  Salladen kräver en viss insats, men är värd mödan.

Rödbetans söta karaktär stöds förträffligt av ett öl som på samma sätt har en söt maltighet. Ett mörkt veteöl är ett bra val till rödbetssalladen.

Rödbetsbiff på nytt sätt    

En tartarbiff behöver inte vara gjord på kött, och en rödbetsbiff kräver inte heller köttfärs. En trendig och häftigt färgad vegeversion av tartarbiff får man genom att forma en biff av hackad rödbeta. Senapsglass ger en kick åt rödbetsbiffen. Om du vill ha en vegansk portion ska du använda vegansk crème fraiche i senapsglassen.

Ett friskt och fruktigt vittvin passar bra som en uppiggande och lagom lätt partner till tartarbiff. För vänner av öl är en lager ett lätt och friskt val till rödbetstartar. För festligare stunder passar ett torrt mousserande rosévin tillverkat med traditionell flaskjäsningsmetod eller en rödbärig, rostad och nyanserad roséchampagne.

En risotto kan knappast ha bättre färg    

Du gör en vacker röd och höstligt robust risotto av rödbeta.

Risottons smaker går ihop med en Valpolicella eller en fylligare Ripasso från italienska Veneto. Den friska humlebeskan i en Pale Ale bryter rödbetans sötma på ett elegant sätt.

Rödbeta för en saftigare kaksmet    

En kaka gjord på mörk choklad blir saftig och får en ny twist av rödbeta. När du vill överraska och väcka beundran i kaffebordet ska du servera choklad-rödbetstårta tillsammans med en mousserande porter. 

Text Leena Kalliokoski, foto Otavamedia, dryckesförslag Taina Vilkuna

Rödbeta är supermat

Den läckra rödbetan passar bra för den som vill går ner i vikt, eftersom den innehåller bara lite energi (161 kJ/100 g), mycket vatten och rikligt med fibrer. Rödbeta innehåller stora mängder mineralämnen, kalium, kalcium, magnesium, järn och zink samt vitamin A, E, C och B-gruppens vitaminer. Att äta rödbeta kan sänka blodtrycket och friska upp hjärnan hos äldre och ge en känsla av vällust på samma sätt som choklad och rödvin.