
10 x Sommarsmaker från Finland
Vi frågade Alkos rådgivare runt om i Finland vilken sommarmat de gillar bäst. Bland svaren plockade vi tio berättelser med sommarsmak.
1. Sommarens bästa mat och dryck
Vi frågade medlemmar i Alkos kundråd Rådgivarna runt om i Finland vilken sommarmat de gillar bäst och utifrån svaren sammanställde vi tio sommarsmakande berättelser, från traditionell midsommardelikatess till saftig grillbiff och potatissallad smaksatt med ärtpesto. Dryckesförslagen fick vi av kunniga Alkoanställda på olika håll i Finland, som dagligen hjälper våra kunder att hitta passande drycker i butikerna eller via chatten.
Många svarade att sommarmaten består av enkla och läckra rätter: okomplicerad stugmat, nypotatis och snålsoppa samt inhemsk fisk, som oftast fångas själv och halstras, röks eller grillas för att avnjutas exempelvis tillsammans med sommargäster. Och sötsuget stillas med kaffe och munk på torget eller något gott av färska bär. Hitta din sommarfavorit!
2. Välkända köttpiroger på Villmanstrands torg
Välkända köttpiroger Vety (väte) och atomi (atom) är namn som uppfanns på 60-talet för köttpirog fylld med ägg eller skinka, eller båda. Det är bombsäker information från tiden för Kubakrisen. Jag fick besök av en tysk vän från Schwarzwald. Vi gick till ”Vetykiosken” på Villmanstrands torg för att testa den lokala delikatessen. Gästen åt en vety, eller i själva verket två, med god aptit. Sa att det smakade verkligt gott. Det är mycket för en man som äter skivad och finskuren lördagskorv som sallad.”
Alkos rådgivare Jukka, Villmanstrand
Dryckesförslag
”Till en vety eller atomi skulle jag dricka en fräsch pilsner, men en mycket populär dryck till dem är också ”ängswhisky”, alltså ren mjölk.
Mika Kouvo, Alko Villmanstrand
3. Grillen varm i Karleby
"Garanterat möra nötbiffar med vitlökspotatisknyten, inhemska morötter och zucchini. Till det rosé utspätt med bubbelvatten eller ett bra rödvin. Förra morsdagen råkade vara vårens varmaste och soligaste dag och kväll. Hela familjen var för ovanlighetens skull samlad för att njuta av biff och potatis som pappa grillat på terrassen därhemma. Vad mer kunde mamma ha önskat!”
Rådgivare Sisko, Karleby
Dryckesförslag
”Som rödvin skulle jag servera amerikansk zinfandel från Lodi eller malbec från Argentina, som får en lätt rundning av restsocker. Till rosévin som späds ut med bubbelvatten skulle jag föreslå en halvtorr rosé med en fylligare bärighet för att hålla smaken fräsch.”
Tiina Ruusila, Alko Karleby
4. Fiskknyten från Nilsiä
“Fiskknyten är enkel sommarmat som är trevlig när många äter tillsammans. Jag brukar lägga alla ingredienser råa i knytena, men om de ska lagas på en utflykt, tillreder jag dem i förväg.”
Receptet delades av: Rådgivare Kaija, Nilsiä
Dryckesförslag
”Jag föreslår österrikisk sauvignon blanc eller tysk riesling, båda har friskhet och syra som framhäver smaken hos fiskknytena. Unga och fräscha viner från Vinho Verde i Portugal passar också utmärkt. Vissa av dem är därtill trevligt spritsiga.”
Pasi Riekkinen, Alko Siilinjärvi
5. Rökt fisk i Kuopio
"Min far lärde mig röka fisk och jag har gjort det i över 40 år nu. Jag tycker fortfarande att den bästa rökta fisken är en stor abborre som jag själv har fångat i vår närmaste sjö. Min fru och jag plockar mycket svamp och vår favoritsås till potatis och rökt abborre görs på trattkantareller.”
Rådgivare Pekka, Kuopio
Dryckesförslag
”Pigg och fruktig tysk riesling, eller om man vill vara trendmedveten, spansk albariño. Öl som passar är ett fräscht ljust veteöl.”
Anne Siikavirta och Toni Stranius, Alko Kuopio
6. Traditionell rätt från Oulais
Ostsoppa, midsommarost, rödost, sötost – den kära traditionella rätten har många namn. Ostsoppa äts i Mellersta och Norra Österbotten, särskilt vid midsommar. Bondost kokas länge i vassle så att lagen blir rödaktig och karamelliserad. Trots sitt utseende smakar ostsoppa läckert.
"Mamma lagade ostsoppa varje midsommar och förde den till källaren för att svalna. Dit brukade jag slinka för att få mig en kall godbit.”
Rådgivare Oili, Oulais
Dryckesförslag
”Till ostsoppa passar det bra med ett lätt och fräscht, inte alltför bananaktigt veteöl eller öl med bärsmak. Ett alternativ att prova är sött och bärigt inhemskt mousserande vin, med eller utan alkohol.”
Sara Kemppainen, Alko Uleåborg
7. Sommarsoppa i Joensuu
"Snålsoppa gjord på nya grönsaker och rotfrukter, redd med grädde! Helt otroligt god och lätt sommarmat, och till det kallt vitt vin.”
Rådgivare Eero, Joensuu
Dryckesförslag
”Det är alltså soppa som gäller! Till den skulle jag nog ta riesling från Pfalz eller pinot grigio från Veneto!”
Samuli Saavalainen, Alko Joensuu
8. Från Träskända till Savolax
"Skomakarstek, det vill säga finskuren bacon med kryddor och finskuren småfisk, till exempel strömming eller siklöja. Det går också bra med lax eller sik. Tillaga antingen i wok eller gryta i ugnen. Servera med sallad och potatis, mos eller ris. För några år sedan köpte jag fritidsbostad i Mellersta Savolax, där jag också distansarbetar ibland. En dag råkade jag läsa om lokala rätter på nätet och stötte på den här otroligt goda maträtten.”
Rådgivare Jouni, Träskända och mellersta Savolax
Dryckesförslag
”Vi funderade tillsammans att ett passande smakpar till skomakarstek kunde vara stram pinot grigio eller aromatisk pils. Fruktig barbera skulle inte heller vara ett dåligt val.”
Valtteri Paakkari och Sini Pietiläinen, Alko Träskända
9. Potatisallad från Helsingfors
"Den här potatissalladen har min kusin Ulla utvecklat, och receptet har spritt sig i släkten. Den hör definitivt till försommaren, speciellt på midsommarens matbord. Jag har också provat att ersätta ärtpeston med granskottspesto och den fungerar också jättefint med potatisen.”
Receptet delades av: rådgivare Hanne, Helsingfors
Dryckesförslag
”Salladen har många element som kräver att vinet är fräscht med bra struktur. Kapris har salt, senap har eldighet och syra och rucola har pepprighet och beskhet. Men aromerna från inhemsk underbar nypotatis får inte heller döljas. En högklassig europeisk lite fylligare riesling skulle kunna fungera alldeles utmärkt här. Också franskt rosévin från Provence har den friska syra som salladen kräver. Från ölhyllan skulle jag välja ett ljust veteöl, med fräsch fruktighet och milda citrusnyanser som är en bra kombination med nypotatis och örter.”
Katja Sipi, Alko Helsingfors
10. Sött i Tammerfors
"En nybakad munk och gott kaffe på munkcaféets terrass på torget Laukontori en sval och fräsch sommarmorgon.”
Rådgivare Risto, Tammerfors
Dryckesförslag
”Om du köper munkarna med till hemmaterrassen kan du njuta av dem med en fruktig prosecco eller en ärligt söt Asti från Italien.”
Niina Malinen, Alko Tammerfors
Text Annika Elomaa, foto Antti Raatikainen, stylist Niina Meriläinen
Alko utvecklar sina tjänster och sitt utbud tillsammans med kunderna i kundrådet Rådgivarna, som har över 4 500 medlemmar. Det arrangeras kundevenemang för rådets medlemmar och de får ge sina åsikter om olika teman via e-postenkäter. Att bli rådgivare är enkelt: det enda som krävs är över 18 års ålder och ett starkt intresse för att påverka.