
Grillning av lax – två tips på snabb tillredning
Grillad lax är en sann läckerhet som är både snabb och lätt att tillreda. Vi sammanställde några recept och tips på behändig laxgrillning.
1. Avlägsna skinnet och grilla laxen på spett
Avlägsna skinnet och skär köttet i 3 x 3 cm stora bitar. Skinnet är lätt att avlägsna om filén värms några minuter på en ugnsplåt eller i en ugnsform (+ 200 °C) med skinnsidan uppåt. Greppa skinnet i ett hörn och dra loss det. Svårare än så är det inte!
Du kan även använda en för matlagning avsedd blåslampa: Bränn skinnet lätt och avlägsna det.
Det lönar sig ibland att sticka två parallella spett genom laxbitarna för att hålla ihop köttet.
Genom att fukta grillspett av trä i vatten en timme före användningen undviker du att de antänds eller blir sotiga.
Varför inte servera grillade marinerade laxspett med läcker wasabisås?
2. Grilla portionsbitar av lax
Skär laxen med skinn i rejäla portionsbitar. Grilla bitarna som sådana eller inrullade i foliepapper. Grilla inte för länge – köttet är bättre som mjukt och saftigt än som alltför torrt!
Halstring är ett utmärkt alternativ till grillning. Laxen kan halstras som hel eller i bitar. Vänd stekgallret under halstringen.
Servera gärna grillad lax med somrigt tilltugg.
Text Taina Tellman, foto Reetta Pasanen