
Mjuka och karaktärsfulla Merlot
Merlot är en mångsidig mörk sort och en av de allra populäraste druvorna.
“Merlot är den näst mest odlade internationella druvsorten i världen, som man gör vin av. Det visar hur enormt populär sorten är bland vinmakare och därmed bland vinkonsumenter”, konstaterar Timo Tossavainen, produktchef för viner på Alko.
Merlot kan påträffas både som sådan och som del av druvblandningar för rödvin. Druvan används också för att göra vissa av topparna i vinvärlden.
“Några av världens mest kända viner är toppviner gjorda helt eller delvis på Merlot", säger Tossavainen.
Timo Tossavainen karaktäriserar Merlot lite lustigt som “bärigt knubbig”. Druvsorten jämförs ofta med den stramare Cabernet Sauvignon, som den kombineras med i många viner – och som ligger före Merlot som den mest odlade, internationellt kända druvsorten.
“Merlot är allmänt taget något mindre tanninrik och har mindre syrastruktur än Cabernet Sauvignon. Bärighet framhävs i smaken”, beskriver Tossavainen.
“Man kan säga att Cabernet Sauvignon och Merlot är som halvbröder som används tillsammans. De stöttar varandra väldigt bra.”
Läs mer om Merlot:
- Varifrån kommer Merlot?
- Vilken typ av aromer har viner gjorda på Merlot?
- Vilken typ av viner görs av Merlot?
- Var odlas Merlot?
- Till vilka maträtter passar viner av Merlot-druvan?
Varifrån kommer Merlot?
Merlot är ursprungligen en fransk druva. Den kommer från västra Frankrike, troligen från Bordeaux.
I Bordeaux är Merlot en av de ursprungliga, dominerande sorterna och idag den mest odlade druvan där.
Merlot härstammar från Cabernet Franc och den i stort sett okända druvsorten Magdeleine Noire des Charentes. Den är också besläktad med Cabernet Sauvignon.
Vilken typ av aromer har viner gjorda på Merlot?
I Merlots aromvärld lyfter Timo Tossavainen särskilt fram den röda bärigheten. I övrigt varierar druvans aromer beroende på region och olika metoder för vinframställning.
Typiska aromer hos Merlot:
- vinbär
- örter
- bärig syltighet
- plommon
- peppar
Om vinet har lagrats på ek kan aromen också ha nyanser av till exempel:
- kola
- vanilj
- rök
Tossavainen säger att merlotviner åldras elegant. Flasklagrad merlot av hög kvalitet kan till exempel ha en doft av:
Vilken typ av viner görs av Merlot?
Merlot används för att tillverka såväl kommersiella, lättillgängliga rödviner som några av de finaste och dyraste vinerna i världen. Stilen på vinerna varierar stort.
“Stilen beror helt på var Merlot odlas, hur vinodlingen sköts, vilka vinframställningsmetoder som används. Man kan göra precis vad man vill av den”, säger Tossavainen.
- Rödviner av Merlot varierar från lätta ända till rätt så kraftiga.
- Mångsidigheten hos vinerna ökar ytterligare av att sorten ofta ingår i olika druvblandningar.
- Ofta – men inte alltid – är det en så kallad Bordeaux-blandning som numera utöver Frankrike också används i andra vinländer särskilt utanför Europa. Den bygger på kombinationen av Merlot och Cabernet Sauvignon, men också andra druvsorter kan ingå. Generellt sett är vinerna fylliga och strama: Merlot ger mustig fruktighet, Cabernet Sauvignon struktur.
- Förutom rödvin är Merlot populärt i rosévin.
- Merlot kan också användas i mousserande viner. Exempelvis i Bordeaux används den i högklassig Crémant de Bourgogne.
Var odlas Merlot?
Merlot odlas i en mängd olika klimat, från milt till varmt. Druvan påträffas i många vinländer.
Populariteten beror delvis på att druvsorten ger god avkastning och druvorna mognar fint, men ger ändå vina av bra kvalitet.
“På många ställen föredrar vinodlare Merlot framför Cabernet Sauvignon, eftersom den är lätt att odla, mognar tidigare och är lättare att hantera. Speciellt i mer utmanande odlingsförhållanden fungerar Merlot bra”, förklarar Timo Tossavainen.
Frankrike
- I Frankrike är Merlot den mest odlade druvsorten, som används speciellt i rödviner.
- Den är särskilt populär i Bordeaux, där Merlot är den mest odlade sorten.
- Röda viner från Bordeaux framställs huvudsakligen av en druvblandning där Merlot oftast kombineras med Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc. Andra sorter kan vara Petit Verdot, Malbec och Carménère.
- Merlot är den dominerande druvsorten i den östra delen av Bordeaux, där den passar bättre än Cabernet Sauvignon i jordmånen som är lerigare, fuktigare och svalare än i den västra delen. De mest prestigefyllda underdistrikten i östra Bordeaux är Saint-Emilion och Pomerol.
- Viner från Bordeaux är mustiga och sofistikerade med mörk bärighet och en bra struktur av tanniner och syror.
- Sorten odlas också isydvästra Frankrike och i Languedoc-Roussillon vid Medelhavet.
Italien
- I Italien odlas Merlot över hela landet. Den är mest typisk i norr, där den främst används för fruktiga, lättillgängliga röda viner.
- Sorten odlas även i andra regioner. Merlot ingår ofta i druvblandningar, men den används också för att göra endruvsviner.
- Merlot odlas också i Toscana. Där används den ibland i regionens moderna, så kallade supertoskanska viner. Dessa viner skapades när producenter i regionen inspirerades att göra toppviner av druvsorter och druvblandningar som inte var tillåtna i regionens kvalitetsklassificerade viner.
USA
- I Kalifornien ger Merlot mycket bäriga, lättillgängliga viner. Delvis används den också för komplexa toppar, som kan vara gjorda av druvblandningar.
- Merlot odlas också till exempel i delstaten Washington, där odlingarna i inlandet är rätt så varma trots det nordliga läget.
Chile
- Chile producerar många moderna merlotviner som passar den internationella vinsmaken. Ofta har de en tydlig syltighet.
- En intressant detalj om Chile är att vinstockar av sorten Carménère, som också kommer från Bordeaux och påminner om Merlot, där tidigare misstogs för att vara Merlot. Idag har Carménère blivit Chiles nationalsort, när man lärt sig att skilja den från Merlot.
Utöver de ovanstående odlas Merlot och exempelvis i Spanien, östeuropeiska vinländer, Australien samt Nya Zeeland.
Till vilka maträtter passar viner av Merlot-druvan?
Merlot passar till mycket. “Det är ett utmärkt mat- och sällskapsvin”, sammanfattar Timo Tossavainen.
Druvsorten är mångsidig, så dess bästa matpar varierar beroende på vinets stil: bäriga viner i den lätta änden matchar lätta smaker, mustiga viner lämpar sig till fylligare smaker.
Rött kött
Merlot är som hemma till klassiska kötträtter från det franska köket. En kraftigare merlot eller en blandning från exempelvis Bordeaux passar till såväl biffar, stekar, ankbröst som grytor.
Pizza, pasta
Merlot av en lättare och mjukare stil är ett utmärkt vin till avslappnade rätter som pizza och pasta, som mycket väl kan vara vegetariska. Merlot blir perfekt exempelvis till grönsaksragu.
Grillfest
Modern fruktig merlot från exempelvis Chile är ett bra allroundvin när det serveras många sorters god mat, till exempel tillagad på grillen. Fördelen på fester är att vinet även passar bra som sällskapsvin.
I Alkos sortiment finns närmare 500 röda viner som innehåller druvan Merlot. Men bara drygt 50 av dem är endruvsviner. Flest merlotviner – över 200 – kommer från Frankrike. I sortimentet finns också många roséviner, som innehåller Merlot, och även mousserande viner.
Timo Tossavainen är Alkos vinproduktchef med ansvar för urvalet av italienska och portugisiska viner. Han har arbetat länge inom alkoholbranschen och är en passionerad vän av goda viner.