
England, bubblets förlovade land
England har blivit ett beaktansvärt land för mousserande viner, med produkter som matchar champagne i kvalitet. När klimatet blir varmare kan England till och med utmana Champagne, eftersom förhållandena i vingårdarna redan är överraskande lika.
På sydöstra Englands landsbygd i närheten av London har det under de senaste decennierna dykt upp ett nytt inslag i landskapet: vingårdar. Trots att redan romarna planterade vin i England, är odling i nuvarande skala något nytt.
De engelska vingårdarna finns huvudsakligen i södra England, men vin odlas även norr om London samt i Wales och Skottland. Sydöstra England står för hela 75 av produktionen.
Förhållandena i sydöstra England är särskilt gynnsamma för att odla vin. Här är några orsaker till att sydöstra England kallas motorn i brittisk vinodling:
-
Klimatet är det varmaste i det svala landet, med mindre nederbörd än annanstans. Exempelvis kuststaden Brighton är ett populärt semestermål i det sydöstra hörnet.
-
Jordmånen gömmer en annan fördel: den består på många ställen av kalksten som värdesätts i vinodling. Kalkstenen kan beundras till exempel i Dovers vita klippor som reser sig brant ur kanalen.
-
England är än så länge en mycket liten vinproducent, men dess rykte och produktion växer stadigt.
-
England är ett ungt växande vinland vars viner vinner allt mer terräng. Dagens teknik och kunskaper möjliggör tillverkning av mycket högklassiga viner.
Englands vinproduktion växer kraftigt. Fram till 2020 ökade antalet vinodlingshektar på fem år med så mycket som 70 %.
Under de kommande 20 åren förväntas den brittiska produktionen öka från nuvarande 15 miljoner till cirka 40 miljoner flaskor per år.
Gynnsamma odlingsförhållanden för mousserande vin i södra England
Odlingsförhållandena i södra England passar utmärkt för produktion av mousserande vin:
-
Samma forna havsbotten fortsätter på andra sidan av Engelska kanalen i Frankrike ända till Champagne och längre.
-
Kylan i kombination med kalksten gör att förhållandena i Englands vingårdar liknar dem i Champagne, även om temperaturen fortfarande är något lägre.
-
Svalka är särskilt lämpligt för tillverkning av mousserande viner, i och med att de gärna får vara fräscha.
-
Druvorna utvecklar mycket syror i det svala klimatet. I vanligt vin kan syrorna upplevas som nästan motbjudande, men i mousserande vin ger de drycken angenäm smak och karaktär.
-
Vinerna görs huvudsakligen på en blandning av druvor som passar för mousserande vin: gröna Chardonnay i kombination med blå Pinot Noir och Meunier.
Bubbel har också blivit den överlägset populäraste vintypen i England. Den sydöstra delen av landet följer alltså Champagne i spåren, som ligger på en bara aningen lägre breddgrad.
Väderförhållandena i England och Champagne liknar varandra
Klimatförändringarna gör att Englands väderförhållanden allt mer liknar väderförhållandena i Champagne:
-
Klimatförändringen gör att temperaturen stiger. Temperaturen i södra England har under de senaste 50 åren stigit till nästan samma medeltemperatur som den i Champagne. Vissa bedömare förutspår att vi om ett par decennier kommer att dricka engelskt mousserande vin om vi vill ha en dryck som liknar dagens champagne.
-
När temperaturen stiger kommer man att skörda mognare druvor i England och det gör vinerna mer fruktiga.
-
Klimatförändringarna kan därtill innebära att det kanske snart blir lättare att odla vin även i de nordligare delarna av England.
-
Å andra sidan försämras vädrets förutsägbarhet och extrema väderfenomen ökar.
Engelskt mousserande vin framställs av champagnedruvor och enligt champagnemetoden
Likheterna med Champagne upphör inte vid odlingsförhållandena. Engelska vinhus har i stor utsträckning tagit till sig recept från champagnehus. Landets mousserande kvalitetsviner tillverkas med samma arbetskrävande metod där vinerna får sin arom under lagring på flaska med jästfällningen.
Den traditionella champagnemetoden går i korthet ut på att man först tillverkar ett icke-mousserande basvin som sedan får jäsa en andra gång i den slutliga flaskan. Efter lagringen, som sker i samma flaska, avlägsnas fällningen. I England räcker vilandet på fällningen minst nio månader, medan den ifråga om champagne är minst 15 månader. Lagringen är av avgörande betydelse för dryckens karaktär och nyanser.
Även de viktigaste druvorna är bekanta från champagner. De likartade förhållandena i England och distriktet Champagne har gjort att de engelska tillverkarna av mousserande vin använder samma druvblandning som konkurrenterna på andra sidan Engelska kanalen.
-
Vinerna som bär landets kvalitetsmärkning PDO görs huvudsakligen på en blandning av druvorna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Dessa sorter står för så mycket som 75 % av druvorna i Englands vinodlingar.
-
Även Pinot Blanc, Pinot Gris och den sällsynta druvan Pinot Noir Précoce är tillåtna.
-
Vissa PGI-märkta regionala viner tillverkas av andra druvsorter och blandningar.
Engelska mousserande viner är högklassiga och eleganta

Engelska mousserande viner kan beskrivas som renlinjiga och eleganta. Vinerna har en rik syra och mineralitet, men något mindre rostade toner än champagner. Också fruktigheten är mer återhållsam.
Det finns dock stora skillnader mellan olika producenter. Särskilt mousserande årgångsviner kan ha rikliga toner av brioche och rostade aromer. Vinerna, särskilt årgångsviner, åldras vackert. I England görs också mousserande roséviner, som vanligtvis har en ren, röd bärighet.
Vinernas kvalitet har förbättrats kontinuerligt, delvis i och med att erfarenheten och kunskaperna har ökat. Landets producenter framhåller gärna att de har vunnit över exempelvis champagner i tävlingar. Vissa champagnehus har också investerat i odlingsmark i England, vilket stärker tron på de engelska vingårdarnas framtida potential.
Högklassigt bubbel för kungligheter
Lokalt bubbel har inte ersatt ölet på pubarna i England, och på grund av priset lär det inte göra det i framtiden heller. Högklassigt, arbetsdrygt tillverkat mousserande vin är aldrig billigt.
Britterna har en lång tradition av att dricka inte bara öl, utan också toppviner. Landet producerar exempelvis nyanserade vita viner och roséviner, numera till och med röda viner. Produkternas kvalitet har också förbättrats. Numera är britterna mycket stolta över sina egna viner.
Engelskt mousserande vin är en väsentlig del av vinlistorna på exempelvis de finaste restaurangerna i London. Å andra sidan leder den inhemska populariteten till att bara en försvinnande liten del av produktionen exporteras.
Hur smakar ett högklassigt engelskt mousserande vin?
De svala odlingsförhållandena i England ger vinet frisk och fräsch fruktighet. Många engelska mousserande viner bjuder på toner av grönt äpple, citrus, honungsmelon, aprikos och gula plommon samt angenäma mineralaromer.
Lagringen enligt den klassiska metoden tillför därtill den ädla drycken rostade och nyanserade aromer av briochekaraktär.
Den uttalade syrligheten och krispigheten i de engelska mousserande vinerna skiljer dem i allmänhet från champagne.
Passande smakpar till engelskt mousserande vin?
Faktum är att det skulle vara enklare att räkna upp vad som INTE passar med engelskt mousserande vin. Här är några förslag på läckra smakpar:

-
På grund av sin strukturerade karaktär fungerar de engelska mousserande vinerna utmärkt som aperitif.
-
De passar också till många maträtter, för de kompletterar och förhöjer smaken på en rad olika läckerheter.
-
Engelskt mousserande vin lämpar sig också väl som måltidsdryck till bland annat skaldjur, sushi, mager fisk, gräddig ost, ljust kött och vegetariska rätter.
-
Fylligare mousserande årgångsvin matchar också lättare kötträtter.

Englands vingårdar ligger utspridda över hela landet. Det finns också vingårdar i Wales och till och med i Skottland. Det mesta av produktionen kommer dock från sydöstra England.
Text Lasse Pakarinen, Alkos expert: Karina Tiihonen, produktchef för viner med ansvar för urvalet av engelska och därtill bland annat franska viner
PDO/protected designation of origin: Den högsta kvalitetsklassen för viner. De enda tillåtna druvsorterna i mousserande vin är Chardonnay, Pinot Noir, Meunier, Pinot Noir Précoce, Pinot Blanc och Pinot Gris.
PGI/protected geographical indication: Den näst högsta kvalitetsklassen, ett större antal druvsorter är tillåtna i mousserande vin.
PDO SUSSEX: Nyligen godkänd kvalitetsklass för PDO-kvalitetsvin från grevskapen West Sussex och East Sussex. Mousserande vin måste tillverkas huvudsakligen av Chardonnay, Pinot Noir och Meunier, men Arbanne, Pinot Gris, Pinot Blanc, Petit Meslier och Pinot Noir Précoce tillåts också.
Quality sparkling wine: Mousserande kvalitetsvin, märkning på både PDO- och PGI-viners etikett. Innebär exempelvis att vinet tillverkats med den traditionella metoden.
Great British classic method: Producentorganisationens nya, frivilliga märkning. Innebär att vinet är ett mousserande kvalitetsvin tillverkat i England eller Wales.
Traditional method PDO- och PGI-viner: Vinerna är alltid tillverkade enligt den traditionella metoden, som även används i Champagne, där vinet får sina bubblor under en andra jäsning på samma flaska som det säljs i. Kravet på engelska mousserande kvalitetsviner är att vinet lagras på flaska med jästfällningen i minst 9 månader. För PDO Sussex är lagringstiden minst 15 månader, varav minst 12 månader på jästfällning.
cirka 3 800 hektar
är vingårdarnas areal i Storbritannien
(I jämförelse uppgår champagneodlingarna i Frankrike till cirka 35 000 hektar.)
64 %
är de mousserande vinernas andel av vinproduktionen 2020.
178
är det totala antalet vinhus i England
Källa: www.winegb.co.uk
Utbudet av mousserande viner ökar kraftigt även hos Alko, det finns många producenter att välja mellan.
Alkos sortiment omfattar nästan 30 engelska mousserande viner, bland dem finns mousserande roséviner och vintageversioner av vissa årgångar. Priserna på 0,75 liters flaskor börjar från cirka 30 euro. Därtill är också landets icke-bubblande viner värda att smaka.