Kalifornien är USA:s vindelstat

Kalifornien är det överlägset största vinproducerande området i Förenta Staterna. I Kalifornien och dess subregioner produceras ett stort antal fina viner gjorda på bland annat druvorna Zinfandel och Cabernet Sauvignon.

I fråga om vinproduktion är Kalifornien, vars imponerade vingårdar finns inom ett 1 100 kilometer långt område som sträcker sig från norr till söder, USA:s överlägset viktigaste delstat. Nästan 90 procent av landets vin produceras i Kalifornien. Endast Frankrike, Italien och Spanien har större vinproduktion än Kalifornien.

I jämförelse med Europas vinländer är Kalifornien fortfarande ett relativt ungt vinområde.

”Vår historia är inte tusenårig, endast sekellång. Fördelen är att vi kan göra snabba förändringar. Vi binds inte av lika stränga regler som producenterna i Frankrike och Italien, vilket bland annat innebär att vi kan odla vilka druvor som helst”, säger Andy Robinson som ansvarar för vintillverkningen på den välrenommerade vingården Seghesio i Sonoma County.

Friheten främjar verksamhet av typen försök och misstag. Många av Kaliforniens vinproducenter är beredda att ta odlings-, tillverknings- och lagringsmässiga risker, vilket gagnar mångfalden.

Kaliforniens havsvindar gynnar kvalitetsviner

Subregionernas varierande förhållanden främjar mångsidigheten hos de kaliforniska vinerna. Stilla havets svala vindar har särskilt stor betydelse för många vinodlingar.

”Sonoma ligger nära havet där vinden även sommartid blåser in mellan strandkullarna. Den svala och fuktiga kvällsvinden stärker vinrankorna. Seghesio gagnas av geografin och det rådande klimatet”, säger Andy Robinson.

Odlingsförhållandena varierar stort i Kalifornien. Områdena vid San Fransisco-bukten är svala, medan temperaturen i bland annat Central Valley ofta är mycket hög. Ställvis når dock havsvindarna långt in i landet, vilket möjliggör tillverkning av kvalitetsviner även på relativt långt avstånd från kusten. Bergskedjan Sierra Nevadas svala sluttningar lämpar sig också för vinodling.

I Kalifornien odlas flera druvsorter, men den mest kaliforniska druvan är nog Zinfandel som har långa traditioner i delstaten. I södra Italien heter druvan Primitivo. Druvan lär härstamma från den kroatiska sorten Crljenak Kaštelanski.

Druvan Zinfandel används för tillverkning av olika sorters vin – allt från lätta roséviner till fylligt fruktiga röda viner. Den är en mångsidig, fruktig och sockerhaltig druvsort som lämpar sig för olika odlingsområden. Zinfandelvinernas syrlighet balanserar upp den höga alkoholhalten som kan uppgå till hela 15 procent.

Vingården Seghesio har specialiserat sig på druvan Zinfandel och vingården slår vakt om balansen mellan struktur, syrlighet och alkoholhalt i sina viner. Målsättningen är livliga och rättframma viner som lämpar sig som måltidsdryck.

Artikeln fortsätter efter bilderna.

Kaliforniens druvor och viner i Alkos sortiment

Cabernet Sauvignon: Ger generösa, fokuserade, strukturerade och nyanserade röda viner som ofta tål lagring.

Chardonnay: Kaliforniens viktigaste gröna druva som ger olika typer av vin. Många av vinerna är fylliga och ekiga.

Zinfandel: En mångsidig druva som ger allt från lätta roséviner till mörka, fylliga, fruktiga, kraftfulla och strukturerade röda viner.

Merlot: Ger mycket fruktiga röda viner som i regel är mjukare än Cabernet Sauvignon-vinerna.

Pinot Noir: Druvan som odlas på svala platser ger lätta och sofistikerade röda viner.

Vingården Seghesio Home Ranch (till vänster) och Sonomas historiska vinområde.

Gamla rankor av druvan Zinfandel producerar fruktiga viner

Även vinhuset Ironstone, vars vingårdar främst finns i inlandsdistriktet Lodi, är känt för sina zinfandelviner.

”I Lodi finns ett stort antal gamla zinfandelrankor vars druvor ger utmärkta viner med moget fruktig och bärig karaktär. De eleganta tanninerna gör vinerna mycket måltidsvänliga”, säger Joan Kautz vars familj har odlat vin i Lodi under några decennier.

Zinfandelvinernas karaktär varierar. En del vingårdar producerar mycket fylliga viner, medan andra tillverkar viner med lättare och elegantare natur.

”Vi eftersträvar känslighet, elegans, måttlig alkoholhalt och god balans mellan fruktigheten och peppartonerna”, säger Joan Kautz.

Som vinodlare är Joan Kautz familj relativt ung. Familjen grundade sitt vinhus först på 1980-talet. Fastän odlingarna främst finns i Lodi, förlades vintillverkningen till småstaden Murphy som ligger i ett guldgrävardistrikt intill bergskedjan Sierra Nevada.

Marken i området Sierra Foothills, där man också odlar Zinfandel, är vulkanisk och stenig. Druvorna från de pinade rankorna ger stora och intensiva viner.

Zinfandel rimmar utmärkt med grillrätter

Druvan Zinfandel används även i blandviner som bjuder på allt från fruktiga karamelltoner till elegant kvalitet.

”Vi blandar ofta Zinfandel med druvan Petite Sirah eftersom kombinationen är mycket lyckad. Zinfandel rimmar också utmärkt med druvan Merlot. Zinfandelen ger vinet bärighet och peppartoner”, säger Joan Kautz.

Hon berättar att zinfandelvinerna lämpar sig till tomatbaserade rätter och till kötträtter gjorda på gris, nöt och vilt. Vinerna är ett vanligt inslag på amerikanernas populära grillfester.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Napa Valley lämpar sig utmärkt för tillverkning av kvalitetsvin.

Cabernet Sauvignon har gjort Napa Valley känt över hela världen

I Napa Valley, som är ett av Kaliforniens och hela USA:s mest berömda vinområden, produceras landets dyraste viner. Ädelstenen är druvan Cabernet Sauvignon, som ger viner av Bordeaux-typ. Området seglade upp på vinhimlen i slutet av 1970-talet när dess bästa viner besegrade sina franska konkurrenter vid en uppmärksammad blindprovning i Paris.

Den optimala kombinationen av sol, god jordmån och vatten gör Napa till ett unikt område.

”Druvan Cabernet Sauvignon mognar lagom mycket, men inte så mycket att personligheten skulle bli lidande”, säger vinmakaren Scott Kozel som ansvarar för vintillverkningen på vinhuset E&J Gallo:s kustvingårdar.

Jordmånen i Napa Valley är relativt karg, vilket leder till att druvorna ger viner med intensiv smak. Den relativt ringa nederbörden i området, möjliggör planerad och anpassad bevattning.

”Vi i Napa Valley och andra delar av Kalifornien gagnas av att regnen upphör i maj när rankorna börjar växa. Följande regn faller i oktober-november när skörden redan är bärgad”, säger Scott Kozel.

Vinrankorna får lagom mycket sol och värme. Under sommaren är dagstemperaturen hög i Napa Valley, men under natten sjunker den vilket bromsar upp mogningsprocessen. Dalens temperaturförhållanden ger cabernet sauvignon-vinerna djup färg, stor fruktighet, balans och rikliga, men mogna tanniner.

Fyllig cabernet sauvignon-viner till mustiga rätter

Vinhuset E&J Gallo äger den historiska vingården Louis M. Martini i Napa Valley. Efter förbudslagstiden var Louis M. Martini en av de första vinproducenterna i den kaliforniska dalen.

Scott Kozel berättar att vingården tillverkar cabernets sauvignon-viner av olika typ och i olika prisklasser.

”Om man vill generalisera kan man nog karakterisera våra viner som friska, fruktiga, nyanserade, lagom generösa, lena och angenämt fylliga. Vi strävar efter att göra viner som har en åsikt och som låter vinvännen känna av den”, säger Scott Kozel leende.

De stora och strukturerade cabernet sauvignon-vinerna från Napa Valley lämpar sig utmärkt till rustika och mustiga anrättningar. Scott Kozel nämner bland annat nötkött, vilt och tomatbaserad pasta. Därtill sköljer han gärna ner mörk choklad med en välsmakande cabernet sauvignon.

Text Lasse Pakarinen, foto tillverkarna, iStock

Andy Robinson (till vänster), Joan Kautz och Scott Kozel